Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple otočil. Firmě Epic Games povolil evropský obchod na iPhonech a iPadech

Apple schválil výrobci videoher Epic evropský obchod na iPhonech a iPadech
ČTK
 ČTK

Americká technologická společnost Apple schválila výrobci videoher Epic Games evropský obchod s hrami na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad. Firma Apple to podle agentury Reuters oznámila krátce poté, co ji Epic v pátek obvinil, že mu ve spuštění obchodu dál svévolně brání.

Reklama

Společnost Epic je tvůrcem herního hitu Fortnite, který hrají stovky milionů hráčů po celém světě. Firma v pátek uvedla, že Apple dvakrát odmítl dokumentaci ke spuštění obchodu Epic Games Store na zařízeních s operačním systémem iOS s tím, že některá tlačítka nebo funkce se příliš podobají těm v obchodu App Store.

„Odmítnutí společnosti Apple je svévolné, obstrukční a v rozporu s legislativou DMA. Své obavy jsme sdělili Evropské komisi. Při vyloučení dalších překážek ze strany společnosti Apple jsme i nadále připraveni spustit v příštích několika měsících Epic Games Store i hru Fortnite v systému iOS v EU,“ dodala.

Společnost Apple v březnu zrušila nový vývojářský účet, který firma Epic vytvořila ve Švédsku ve snaze dostat svou populární hru Fortnite zpět na přístroje iPhone a iPad v Evropě prostřednictvím vlastního obchodu. Firma Epic tak chtěla využít nová pravidla EU známá jako Akt o digitálních trzích (DMA). Ta nutí Apple, aby otevřel svůj ekosystém konkurenci.

Snahou Applu bránit výrobci videoher Epic Games ve spuštění vlastního obchodu na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad v Evropě se v březnu začali zabývat také evropští regulátoři. Evropská komise vyzvala Apple k vysvětlení jeho postupu a začal zkoumat, zda kroky firmy neporušují pravidla EU.

Reklama

Firmy Apple a Epic spolu od roku 2020 vedou právní spory kvůli 30procentnímu poplatku, který si obchod App Store účtuje u nákupů v mobilních aplikacích, jež si uživatelé jeho prostřednictvím stáhnou. Epic hru Fortnite v létě 2020 vybavil vlastní platební bránou zabudovanou přímo v aplikaci, aby se poplatku vyhnul. Apple následně hru Fortnite z obchodu App Store stáhl.

App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

Obchod s aplikacemi App Store americké společnosti Apple porušuje nařízení Evropské unie o digitálních trzích. Uvedla to Evropská komise. Apple podle ní brání vývojářům aplikací v přesměrování spotřebitelů na alternativní nabídky. Vyšetřování praktik Applu zahájil Brusel v březnu a firmě zaslal svá předběžná zjištění. Obvinění by mohlo vést k vysoké pokutě.

Přečíst článek

Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

O investování se teď hodně mluví a kdo se ještě nesetkal s pojmy jako ETF nebo S&P 500, jako by nebyl. Právě o ETF kopírující americký akciový index top pěti set firem je aktuálně největší zájem. Zajímavá je nejen jeho jednoduchost nebo nízkonákladovost, ale také výkonnost, která se v posledních sto letech pohybovala kolem osmi procent ročně. Michael Kopta, člen vedení české a slovenské pobočky XTB, ale upozorňuje, že investovat všechno jen do amerických akcií se nevyplácí.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme