Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple představil nový iPhone. Ten je uzpůsobený využívat AI

Nový iPhone 16
ČTK
 ČTK

Americká technologická společnost Apple podle očekávání představila novou řadu chytrých telefonů iPhone. Nové telefony iPhone 16 jsou podle ní uzpůsobené k využívání jejího systému umělé inteligence (AI). Firma rovněž ukázala novou generaci chytrých hodinek Apple Watch a sluchátek AirPods.

Reklama

„Jsme nadšeni, že můžeme představit první iPhony uzpůsobené od základu pro Apple Intelligence a její přelomové schopnosti,“ uvedl šéf Applu Tim Cook. „Je to začátek vzrušující nové éry,“ dodal.

Kolik bude nový iPhone stát?

Cena základního modelu iPhone 16 s úhlopříčkou 6,1 palce (15,5 centimetru) bude v České republice začínat na 23 990 korun. Firma nabídne rovněž modely iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

Společnost Apple začne přijímat předobjednávky na nové telefony iPhone v pátek, prodej pak zahájí 20. září. Telefony budou vybaveny novými čipy A18. Jednou z novinek bude rovněž tlačítko sloužící jako spoušť fotoaparátu.

Společnost Google, která se snaží Applu konkurovat na trhu prémiových mobilních zařízení, představila již v srpnu novou řadu telefonů Pixel 9 ve třech různých velikostech, hodinky Pixel Watch 3 a sluchátka Pixel Buds Pro 2. V Česku se již prodávají v sítích O2, Alza.cz a Datart. Pixel, který pochází přímo z inženýrské dílny Googlu, je postavený na operačním systému Android a platformě umělé inteligence Gemini. Telefony Pixel 9 začínají na českém trhu na necelých 23 tisíc korun.

Reklama

Telefony Apple jsou klíčovým zdrojem tržeb společnosti Apple. Ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 1. července, se na celkových tržbách podniku podílely zhruba 46 procenty.

Tržby z prodeje telefonů iPhone se však ve čtvrtletí meziročně snížily o zhruba procento na 39,3 miliardy dolarů (asi 890 miliard korun), zatímco celkové tržby Applu vzrostly o pět procent na 85,8 miliardy dolarů.

„Nadcházející měsíce a roky budou pro Apple klíčové,“ uvedl analytik XTB Tomáš Vranka. Apple se podle něj sice snaží rozšiřovat svou produktovou řadu, ale „celý úspěch společnosti stále stojí a padá s iPhonem“.

New York

David Ondráčka: Na skok v hlavním městě světa. New York vás pohltí

Po delší době jsem měl možnost strávit chvíli v New York City, pro mě hlavním městě světa. Nabízím pár postřehů z města, které miluji. New York je svérázný vesmír plný energie a nekonečných možností, dynamiky a změn, ale taky kontrastů, rozmanitosti, konkurence, jazyků. Pořád se tady něco děje a mění, město nikdy nespí, ale zároveň ony tradiční ikonické jistoty drží - Coney Island, Central Park nebo Brooklyn Bridge. Stojí za to zažít aspoň chvíli Big Apple, onen Gotham City, a hlavně zažít Newyorčany.

Přečíst článek

You Tube se zaměří na falešná videa

YouTube hodlá chránit umělce před umělou inteligencí

Videoplatforma YouTube vytváří nové nástroje na ochranu umělců proti používání a kopírování jejich hlasu a podoby umělou inteligencí (AI), píše technologický server The Verge. Videoplatforma vyvíjí nové nástroje, jejichž cílem je poskytnout tvůrcům na platformě větší kontrolu nad obsahem, který kopíruje jejich výtvory, hlas nebo podobu pomocí generativní umělé inteligence, uvedla firma YouTube ve čtvrtek v prohlášení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme