Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple urovnal spor ohledně Apple Pay. Placení iPhonem se otevře i pro třetí strany

bezkontaktní platba
iStock
 ČTK

Evropská komise přijala závazky amerického technologického podniku Apple ohledně zpřístupnění jeho technologie pro mobilní platby konkurenci. Stojí ve čtvrtečním sdělení Komise. Apple se tak vyhnul vysoké pokutě za porušování pravidel hospodářské soutěže, napsala agentura DPA.

Reklama

Společnost Apple se zavázala, že konkurenci zpřístupní svou technologii pro mobilní platby tap-and-go. K té měla dosud přístup pouze její platební služba Apple Pay. „Tyto závazky řeší obavy komise ohledně hospodářské soutěže související s tím, že společnost Apple odmítala poskytnout konkurentům přístup ke standardní technologii používané k bezkontaktním platbám telefony iPhone v obchodech,“ uvedla EK.

Komise předloni Apple obvinila, že omezováním přístupu konkurentů k technologii potřebné pro placení telefony iPhone zneužívá svou dominantní pozici. Začátkem letošního roku pak společnost Apple nabídla komisi ústupky, aby obvinění urovnala. Tyto závazky budou podle EK platit deset let a jejich dodržování bude podléhat kontrole.

„Od nynějška budou konkurenti schopni efektivně soupeřit se službou Apple Pay u mobilních plateb telefony iPhone v obchodech,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž. „Spotřebitelé tak budou moci vybírat z širší nabídky bezpečných a inovativních mobilních peněženek,“ dodala.

Letos v březnu dostala společnost Apple od Evropské komise pokutu 1,84 miliardy eur (téměř 47 miliard korun). Komise totiž dospěla k závěru že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store. Pro Apple to byla první pokuta, kterou od antimonopolního orgánu Evropské unie dostal.

Reklama

Apple schválil výrobci videoher Epic evropský obchod na iPhonech a iPadech

Apple otočil. Firmě Epic Games povolil evropský obchod na iPhonech a iPadech

Americká technologická společnost Apple schválila výrobci videoher Epic Games evropský obchod s hrami na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad. Firma Apple to podle agentury Reuters oznámila krátce poté, co ji Epic v pátek obvinil, že mu ve spuštění obchodu dál svévolně brání.

Přečíst článek

Digitální občanku už uznává mnoho úřadů v ČR

Občanku v mobilu už akceptují na mnohých úřadech. A pošta stále nic

Díky digitální občance už nemusíte vždy a každému ukazovat všechny osobní informace, ale jen ty, které jsou opravdu potřeba. Výhody občanky v chytrém mobilu zatím však nyní využívá jen půl milionu Čechů. Donedávna se s ní totiž na mnoha místech prokazovat nedalo. Od 1. července ji ale už jako oficiální doklad uznává řada institucí od policie přes soudy až po katastrální či živnostenský úřad. V další fázi se má připojit i pošta a školy. Shrnujeme pro vás to nejdůležitější, co byste o digitální občance v mobilu měli vědět, abyste ji mohli bezpečně používat a na co si dát pozor.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme