Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benu lékárny loni bořily rekordy, výpadkům léků navzdory

Benu lékárny loni bořily rekordy, výpadkům léků navzdory
Benu, užito se svolením
 nst
nst

Síť lékáren Benu má za sebou rekordní rok. Zisk i tržby jí rostly dvouciferným tempem. A to i přes to, že rok 2023 byl poznamenán výpadky některých léků.

Reklama

Síť lékáren Benu v uplynulém finančním roce meziročně zvýšila čistý zisk o 14 procent na 605 milionů korun. Tržby vzrostly o zhruba miliardu na 11,3 miliardy korun. Společně s tržbami partnerů zapojených do franšízové sítě Benu pak činily 14 miliard korun. Uvedla to společnost v tiskové zprávě. Důvodem růstu je podle serveru posílení on-line prodeje, v této oblasti společnost utržila 1,6 miliardy korun.

Lékárenské týmy obsloužily v loňském roce 23,5 milionu zákazníků. Velký potenciál vidíme také ve spolupráci s výrobními partnery a ve zvýhodněných nabídkách pro naše konečné zákazníky a pacienty. V loňském roce jsme v našich lékárnách zaznamenali více než 200 tisíc nových pacientů s receptem,“ řekl ředitel Benu ČR a Phoenix lékárenský velkoobchod Petr Doležal.

Letos Benu otervře desítky nových lékáren

Benu provozuje v Česku 375 lékáren, z toho 263 vlastních a 112 franšízových. Loni řetězec otevřel 31 nových lékáren. Má e-shop a nabízí produkty také na on-line supermarketu Rohlík. Letos by společnost chtěla otevřít minimálně 20 vlastních a 30 franšízových lékáren.

Reklama

Benu je od roku 1994 součástí skupiny Phoenix, která je jedním z nejvýznamnějších českých distributorů léčiv.

V Česku je podle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv 2670 lékáren. Největší tuzemskou lékárenskou sítí je Dr. Max, která na začátku letošního roku otevřela svou 500. pobočku. Firma loni vydělala 1,29 miliardy korun, její čistý zisk tak meziročně stoupl o 40 procent. O více než desetinu vzrostly také tržby řetězce, které loni činily téměř 27,4 miliardy korun.

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka chce být v zisku. Opustila neperspektivní trhy

Loňský rok byl pro společnost Pilulka rokem velkých změn. Firma se v jeho průběhu stáhla ze třech trhů, opustila ji asi stovka zaměstnanců a k obměně došlo i v případě managementu. Ze sekundárního úpisu akcií na pražském trhu Start od investorů získala na rozvoj další desítky milionů korun. Řečí čísel tak nešlo o vůbec špatný rok.

Přečíst článek

Lékárny už nejsou pouhé apatyky, ale místa vybavená nejmodernějšími technologiemi a roboty

Už žádné apatyky. V Česku rostou lékárny budoucnosti, kterým vládnou roboti

Symbol zeleného kříže, který označuje lékárny, zná každý. Jejich provoz berou lidé za samozřejmost. V současné době se však řada z nich stala středem pozornosti. Především kvůli výkyvům v dodávkách léků. A předcházet takovým situacím se snaží například řetězec Dr. Max, který některé nedostatkové produkty připravuje ve své centrální laboratoři v pražských Řepích.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Vyšetření u doktora

Experti NERV: Systém financování zdravotnictví se musí změnit. Jinak péče nebude dostupná všem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme