Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boeing: Čína bude už za 20 let největším trhem letecké dopravy na světě

Boeing 787-9 aerolinek China Southern Airlines
ČTK
 ČTK

Čína bude v příštích dvaceti letech potřebovat 8830 dopravních letadel a do roku 2043 se její letecká flotila proti současnosti více než zdvojnásobí.

Reklama

Ve své letošní prognóze vývoje trhu letecké dopravy v Číně to uvedl americký výrobce letadel Boeing, který tak zvýšil svou dosavadní předpověď. Očekává také, že Čína už za 20 let bude největším trhem letecké dopravy na světě. V současné době prvenství patří Spojeným státům.

Odvětví letecké dopravy v Číně zažívá dlouhodobý růst. Zároveň modernizuje, aby vyhovělo rostoucí poptávce nejen po osobní letecké dopravě, ale i po dopravě nákladní. V minulém výhledu na příštích 20 let Boeing odhadoval, že Čína bude do roku 2042 potřebovat 8560 dopravních letadel. V letošní prognóze je tedy odhadovaný počet o více než tři procenta vyšší.

Rozšiřování trhu

„Čínský trh komerčního letectví pro osobní i nákladní dopravu se stále rozšiřuje, zejména díky růstu ekonomiky a díky leteckým společnostem, které budují své vnitrostátní sítě,“ řekl viceprezident Boeingu Darren Hulst. „Jak ukazuje tato prognóza, čínské letecké společnosti zaznamenají silnou poptávku, což si vyžádá i další růst jejich moderních flotil s nízkou spotřebou paliva,“ dodal.

Flotila komerčních letadel poroste v Číně tempem 4,1 procenta ročně. Ze současných 4345 strojů se tak do roku 2043 dostane na počet 9740 letadel. Roční nárůst osobní dopravy dosáhne 5,9 procenta, a překročí tak celosvětový průměr 4,7 procenta, odhaduje Boeing. K růstu počtu cestujících přispěje i fakt, že aerolinky rozšiřují své sítě propojením hlavních uzlů s menšími městy.

Reklama

Letecká doprava v pevninské Číně podle nové prognózy Boeingu poroste ročním tempem 5,2 procenta, a vytvoří tak největší trh letecké dopravy na světě. Z celkového počtu 8830 letadel, které bude Čína v příštích dvaceti letech potřebovat, připadá 60 procent na růst poptávky po cestování letadlem a 40 procent na obnovu flotily, kdy aerolinky nahrazují starší stroje novými a úspornějšími.

Byznys kabina letounu Boeing 787-9

Jaký je let v business třídě aerolinek Saudia? Skvělá sedadla i pomalá obsluha

Přestupovat v Saúdské Arábii pravděpodobně není snem každého cestovatele. Tamní aerolinka Saudia však čas od času nabídne atraktivní ceny, za které není co řešit. Stejně tak to bylo v případě mé cesty z Amsterdamu do Dubaje. Jaký byl let v business třídě?

Přečíst článek

Miliardová zakázka pro Boeing. Izraelcům firma dodá 31 letadel

Miliardová zakázka pro Boeing. Izraelcům firma dodá desítky letadel 737 MAX

Izraelská letecká společnost El Al podepsala dohodu o koupi 31 letadel Boeing 737 MAX. Hodnota kontraktu činí 2,5 miliardy dolarů (57,2 miliardy korun), oznámily podle agentury Reuters aerolinky. Dohoda je zatím největší koupí letadel, jakou kdy El Al uskutečnily.

Přečíst článek

Boom Supersonic připravuje model nazvaný Overture

Z Londýna do New Yorku pod čtyři hodiny? Američané pracují na nástupci legendárního Concorde

Dočkáme se návratu nadzvukové osobní opravy? Po delší době se v leteckém světě objevil výrobce, který to evidentně myslí vážně. Proč se ale největší značky nadzvukové technologii u dopravních letadel vyhýbají?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šéf Boeingu David Calhoun se omluvil pozůstalým po obětech pádů letadel

Pozůstalí po obětech leteckých katastrof letadel Boeing požadují rekordní odškodné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme