Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boeing kývnul na přiznání viny v případě nehod letadel 737 MAX. Zaplatí miliardy

Boeing 737 MAX
ČTK
 ČTK

Americký výrobce letadel Boeing přistoupil na mimosoudní uznání viny v případě dvou smrtelných nehod letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. V rámci dohody Boeing zaplatí pokutu ve výši 243,6 milionu dolarů, tedy 5,6 miliardy korun. Firma se také zavázala k investicím do programů bezpečnosti a kontroly kvality. Smlouvu musí ještě schválit soud.

Reklama

Boeing podle amerických úřadů porušil dohodu z roku 2021, díky které se vyhnul stíhání za to, že zatajovala informace ohledně vývoje letounů 737 MAX před Federálním úřadem pro letectví (FAA). Firma totiž nezavedla některá slíbená opatření pro prevenci a detekci podvodů ve firmě. Porušení dohody Boeing odmítá. Součástí dohody bylo i vyrovnání ve výši 2,5 miliardy dolarů (zhruba 57 miliard korun).

Po porušení dohody americké ministerstvo spravedlnosti nabídlo na konci června firmě Boeing mimosoudní uznání viny. Firma měla čas na rozmyšlenou do konce minulého týdne. Pokud by na dohodu nepřistoupila, tak by čelila soudu za podvod.

Stíhání za podvod při pádů dvou letadel 737 MAX. Boeing to bude stát miliardy

Stíhání za podvod při pádů dvou letadel 737 MAX. Boeing to bude stát miliardy

Americké ministerstvo spravedlnosti formálně vznese trestní obvinění na výrobce letadel Boeing. Podle obžaloby se měl Boeing dopustit podvodu v případě dvou smrtelných havárií letadel 737 MAX. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje. Žalobci podle nich firmě nabídnou mimosoudní dohodu o uznání viny, na jejímž základě by Boeing zaplatil pokutu 487,2 milionu dolarů, tedy 11,32 miliardy korun.

Přečíst článek

Zákaz létání na téměř dva roky

V rámci nové dohody se Boeing podle agentury Reuters zavázal v průběhu tří let investovat 455 milionů dolarů do programů bezpečnosti a kontroly kvality. Dohlížet na investice bude nestranný orgán. Vedoucí manažeři firmy by se měli setkat také s příbuznými obětí obou nehod.

Reklama

Celkem při obou haváriích v letech 2018 a 2019 zahynulo 346 lidí. Za nehodami letounů 737 MAX 8 indonéské společnosti Lion Air a aerolinek Ethiopian Airlines stály problémy s asistenčním softwarem. Systém nazvaný MCAS měl pilotům pomáhat letadlo ovládat. V obou případech je ale překvapil nečekaným a nepředvídatelným zásahem do řízení. Od druhého pádu v březnu 2019 model nesměl 20 měsíců létat.

Letadlo Airbus A330neo společnosti Delta Air Lines

Airbus využívá krize Boeingu. Jedná o velkém prodeji letadel A330neo do Číny

Evropský výrobce letadel Airbus jedná o velkém prodeji letadel A330neo do Číny. Některé přední čínské letecké společnosti zvažují nákup více než 100 modernizovaných modelů A330 se dvěma uličkami. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. O podmínkách se stále jedná a načasování prodeje je nejisté.

Přečíst článek

Vesmírná loď Starliner vzlétla

Calypso je na cestě k ISS. Boeing to dokázal, bude konkurovat Muskově SpaceX

Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou, který může firmu přiblížit k zajišťování pravidelných misí americké vesmírné agentury NASA. Dva američtí astronauti se Starlinerem míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby mimo jiné prověřili fungování lodě při automatickém i ručním ovládání.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme