Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boj o dominanci v segmentu umělé inteligence sílí. Kolik stojí ChatGPT, Gemini, Copilot a Claude

ChatGPT od společnosti OpenAI.
Profimedia
Stanislav Šulc

V České republice je v současnosti dostupná většina velkých jazykových modelů nabízejících využívat takzvanou generativní umělou inteligenci. Vytvářet automatizované texty nebo obrázky nabízí desítky modelů. Nejpokročilejší pak jsou čtyři z nich: ChatGPT od OpenAI, Gemini od Google, Copilot od Microsoftu a Claude od společnosti Anthropic, který je v Evropě dostupný od tohoto týdne. Všechny nabízejí verzi zdarma i placenou verzi. Jaké jsou jejich výhody? A kolik stojí?

Reklama

Modely generativní umělé inteligence se stávají součástí profesionálního života velké řady lidí. Tyto programy dokážou urychlit celou řadu činností, některé dokonce zcela nahradit. Cílem je automatizace rutinních procesů zejména kancelářské práce

Jednotlivé modely tak dokážou třídit různá data, vytvářet shrnutí, ale také celé texty, grafy či obrázky na základě textových zadání (takzvaných promptů). Modely od Microsoftu či Googlu pak jejich mateřské společnosti postupně implementují do svých softwarových produktů, například textových či tabulkových procesorů nebo do emailových klientů.

Jednotlivé modely se však od sebe liší celou řadou kritérií. Pro české uživatele je obzvlášť podstatné, jak zvládají pracovat s češtinou a jak kvalitní výsledky dokážou nabídnout v rámci českých zadání.

ilustrační foto

S rozvojem umělé inteligence narůstá počet kybernetických útoků. Překoná Crowdstrike opět očekávání trhu?

Mohutný nárůst rozvoje umělé inteligence a jejího využití, přechod na cloud a neustále probíhající digitalizace s sebou přináší řadu úskalí. S rozšiřováním digitálního prostředí roste potřeba komplexních řešení kybernetické bezpečnosti. Výzkumná agentura Cybersecurity Ventures odhaduje, že v loňském roce globálním ekonomika díky kybernetickým útokům přišla o osm bilionů dolarů. V roce 2025 by se toto číslo mělo přehoupnout přes 10 bilionů dolarů.

Přečíst článek

Reklama

ChatGPT od OpenAI

Nejslavnější model generativní umělé inteligence, který vedle vytváření textů zvládá také vytváření obrázků, analýzu textů i dat, tvorbu grafů či summary delších textů. OpenAI zároveň nabízí každému uživateli možnost vytváření vlastního speciálního modelu a také třetím stranám poskytuje možnost programovat moduly pro specifická zadání (například tvorbu map nebo plánování cest).

Výhody: Zvládá češtinu, ačkoli v některých oblastech zejména z českých reálií jsou výsledky velmi špatné. Dokáže vytvářet celou řadu produktů od textů přes grafy po obrázky. OpenAI zároveň pro zatím testovací účely uvolnil model Sora, který na základě textových zadání dokáže vytvářet videa. Sora prozatím není součástí ChatuGPT ani v placené verzi. Další výhodou je zvukový osobní asistent, který přišel s nejnovější verzí. V češtině však má celou řadu limitů.

Nevýhody: Nemá přímé napojení na internet, toho lze dosáhnout prostřednictvím plug-inů. V matematických testech zatím nedosahuje tak vysokých výsledků jako některá konkurence.

Cena předplatného: 24,20 dolarů (cca 590 korun)/měsíc. Verze zdarma ale nabízí velmi široké možnosti využití.

Gemini od Google

Původně Google vyvíjel chatbota s názvem Bard, nyní se však generativní AI od Google jmenuje Gemini. Jde o takzvaný multikódový přístup, Gemini tak podobně jako ChatGPT či Claude zvládá zpracovávat zadání v různých kódech, tedy psaný text, obrázek i zvukové stopy.

Hlavní výhodou Gemini pak je jeho propojení s dalšími softwarovými produkty společnosti Google, tedy zejména Google Docs ale i dalšími.

Výhody: Má přímé napojení na internet, součástí výsledků tak jsou často i odkazy na další zdroje. Další výhodou jsou široké možnosti využití generativní AI v rámci Google Workspace (tedy Google Docs atd…).

Nevýhody: Prozatím negeneruje obrázky. 

Cena: 550 korun/měsíc. Verze zdarma nabízí široké možnosti.

Copilot od Microsoftu

Microsoft vedle investice do OpenAI nabízí i vlastní řešení generativní AI, která dostala jméno Copilot. Ten lze využívat obdobně jako například ChatGPT, tedy v podobě chatbota generujícího odpovědi na zadání, ale také je součástí softwarových produktů Microsoftu. Nejvýrazněji to bude využíváno v rámci kancelářského balíku MS Office, ale také v prohlíženi Edge ve spojení s vyhledávačem Bing. Ten již nyní nabízí celou řadu AI funkcí od generování odpovědí místo jejich vyhledávání po sumarizace webových stránek přímo v prohlížeči.

Výhody: Součást balíku MS Office a dalších produktů Microsoftu včetně operačního systému Windows. Microsoft slibuje, že se výrazně zaměří na firemní klientelu a Copilot by mohl výrazně zefektivnit firemní procesy. Copilot je napojen na internet.

Nevýhody: Relativně krátké odpovědi, pro generování textů na míru nelze použít.

Cena: Různé varianty v rámci předplatného Office365.

Claude od Anthropic

Claude od společnosti Anthropic (podíl v ní drží řada velkých hráčů včetně Amazonu) oficiálně vstoupil na evropský trh v polovině května 2024. Slibuje obdobně široké možnosti jako ChatGPT s tím, že navíc podle odborníků patří k nejlepším AI modelům pro vytváření kódu a jako takový je vhodný zejména pro programátory.

Výhody: Rychlost, velmi kvalitní pro programátory. 

Nevýhody: Claude sám přiznává, že má problémy s českým jazykem a českými reáliemi. Registrace vyžaduje email i telefonní číslo. Nevýhodou také může být to, že na rozdíl od ChatuGPT si uživatel nemůže Clauda více přizpůsobit ke svým účelům.

Cena: 18 eur bez daně (540 korun s DPH)/měsíc. Verze zdarma nabízí méně pokročilý model.

Vědci pokročili ve vývoji empatického robota

Robot vyvinutý výzkumníky na Kolumbijské univerzitě v New Yorku dokáže předem rozpoznat, že se chystáte usmát, a zareaguje tak rychle, že se usmíváte současně. Čistě kuriozita? Vůbec ne. Tahle vlastnost se bude hodit robotu, který v prodejně nahradí lidského prodavače, ale i robotickému opatrovníkovi, jenž se dokáže postarat o starého či nemocného člověka, pro něhož se lidský pečovatel nenajde.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Centre Court

Startuje Wimbledon. Umělá inteligence nabídne fanouškům zcela nové zážitky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme