Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britové zřejmě dostanou více volna. Tamní vláda chce zavést čtyřdenní pracovní týden

Londýn
Pixabay
 ČTK

Britská vláda chystá nová pravidla pracovního trhu, která mají umožnit zaměstnancům pracovat pouze čtyři dny v týdnu, pokud si během nich stihnou odpracovat stejný počet hodin jako za pět dní. Vládní úřady tvrdí, že nechtějí zaměstnavatelům tuto praxi nařizovat, ale motivovat je jejím prostřednictvím ke zvýšení efektivity práce zaměstnanců, píší britská média.

Reklama

List The Guardian citoval činitele několika ministerstev, podle nichž se v současností rodí strategie, která má přinést účinnější využívání pracovního času a dát lidem možnost využívat tři volné dny týdně.

„Třeba když budete místo osm hodin pět dní v týdnu pracovat deset hodin čtyři dny, uděláte stejné množství práce, ale uděláte ji způsobem, díky němuž budete své děti muset méně svěřovat pečovatelům, budete mít víc času na rodinu a na jiné věci,“ řekla rozhlasové stanici LBC Radio náměstkyně ministryně školství pro pracovní dovednosti Jacqueline Smithová.

Zveřejnění plánu v Británii okamžitě rozpoutalo debatu o tom, zda budou mít všichni zaměstnavatelé povinnost umožnit lidem pracovat jen čtyři dny. Vládní úřady tvrdí, že zaměstnanci dostanou možnost o čtyřdenní týden požádat, firmy však budou moci k žádostem přistupovat individuálně a s přihlédnutím k oboru. U některých profesí jako jsou například učitelé novinku podle Smithové zavést nepůjde.

Vláda chce konkrétní podobu pravidel představit do 100 dní, během nichž hodlá plán konzultovat se zástupci zaměstnavatelů, odborů či nevládních organizací.

Reklama

Zastánci zkrácení pracovní doby návrh vítají, mohl by ale podle nich zajít dále. „Je to vítaný krok...Nicméně zaměstnancům pouze umožní více koncentrovat jejich pracovní hodiny, místo aby je redukoval. Právě jejich zkrácení je ale podle nás klíčem ke zlepšení rovnováhy mezi prací a životem a k udržení produktivity práce,“ citoval The Guardian ředitele organizace 4 Day Week Joea Rylea.

Británie je nově majákem stability v Evropě, Francie míří k chaosu

Britský historik: Francie míří k chaosu, novým majákem stability je Velká Británie

Překvapivý výsledek nedělních voleb ve Francii vyvolal ve světě úlevu, ale riskantní hra prezidenta Emmanuela Macrona oslabila jeho i Evropu, píše v komentáři pro deník The Guardian britský historik Timothy Garton Ash.

Přečíst článek

Manchester

Chcete silnou ekonomiku? Nezapomínejte regionální metropole

Silnou ekonomiku tvoří geograficky rovnoměrné rozvrstvení investic, nestačí ekonomickou aktivitu soustředit jen do největšího města. Příkladem je Velká Británie, která sice má velmi úspěšný Londýn, ale pokulhávající regionální metropole. Na statistikách je to znát, zaostává za USA i evropskými rivaly.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nové dílo britského streetartového výtvarníka Banksyho v Londýně

OBRAZEM: Banksy dál tvoří v Londýně. Nově přibyl nosorožec, který leze na auto

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme