Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel obvinil společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data

Brusel obvinil společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
ČTK
 ČTK

Evropská komise obvinila americkou internetovou společnost Meta Platforms, že porušuje nová pravidla, která se v Evropské unii vztahují na velké internetové platformy. Firma provozující sítě Facebook či Instagram proti pravidlům nutí uživatele poskytovat svá soukromá data výměnou za přístup k bezplatným službám, oznámil Brusel.

Reklama

Meta reagovala prohlášením, že tato nabídka odráží doporučení nejvyššího unijního soudu a že pravidla EU neporušuje. Pokud námitkám Bruselu nevyhoví, může dostat velmi vysokou pokutu, v krajním případě v ekvivalentu až deset procent celosvětového ročního obratu. Ten loni dosáhl téměř 135 miliard dolarů (3,1 bilionu korun). Maximální pokuta by tak přesáhla 13 miliard dolarů (302 miliard korun).

Zmíněné sítě od loňského podzimu nabízejí v Evropě uživatelům výběr založený pouze na dvou možnostech - buď budou mít placené služby, anebo dají Metě přístup ke svým datům, což umožní financovat nabízené služby z reklamních příjmů.

Brusel vyšetřuje kvůli regulaci internetu firmy Apple, Google a Meta

Brusel vyšetřuje kvůli regulaci internetu firmy Apple, Google a Meta

Evropská komise zahájila první vyšetřování amerických technologických společností Apple, Google a Meta Platforms v souvislosti s možným porušováním Nařízení o digitálních trzích (DMA). To začalo v plném rozsahu platit tento měsíc.

Přečíst článek

„Chceme dát občanům možnost mít kontrolu nad svými vlastními daty a zvolit méně personalizované reklamy,” prohlásila místopředsedkyně komise odpovědná za dodržování tržních pravidel Margrethe Vestagerová.

Reklama

Meta Platforms podle předběžného vyšetřování komise porušuje od března platné nařízení o digitálních trzích (DMA) tím, že uživatele nutí do výběru jedné ze dvou možností a nenabízí další alternativy. Nedovoluje také lidem, aby sami rozhodli, ke kterým údajům dají firmě přístup, uvedla komise.

App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

Obchod s aplikacemi App Store americké společnosti Apple porušuje nařízení Evropské unie o digitálních trzích. Uvedla to Evropská komise. Apple podle ní brání vývojářům aplikací v přesměrování spotřebitelů na alternativní nabídky. Vyšetřování praktik Applu zahájil Brusel v březnu a firmě zaslal svá předběžná zjištění. Obvinění by mohlo vést k vysoké pokutě.

Přečíst článek

Temu, Shein

Brusel si vyšlápne na Temu. Přísnější pravidla neminou ani internetový obchodní gigant Shein

Čínskému internetovému obchodu Temu, který patří skupině PDD Group, hrozí, že se na něj budou vztahovat přísnější pravidla Evropské unie pro internetový obsah, protože jeho průměrný počet měsíčních uživatelů v Evropě vzrostl nad stanovenou hranici. Tato pravidla se nyní vztahují na firmy jako Meta Platforms, Google, X či TikTok, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme