Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Budvar odvede do rozpočtu přes půl miliardy

Stáčírna Budějovický Budvar, ilustrační foto
Budějovický Budvar
 ČTK

Budějovický Budvar letos odvede do státního rozpočtu 550 milionů korun, uvedl to na síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Peníze půjdou na mimořádnou podporu farmářů a zemědělců pro letošní rok. Výborný dodal, že je na tom už dohodnutý s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Loni Budvar přispěl do rozpočtu 250 miliony a předloni 550 miliony korun.

Reklama

Hrubý zisk Budějovického Budvaru, který vlastní stát, se loni meziročně zvýšil o 55 procent na 396,4 milionu korun. Uvedl to server Seznam Zprávy, který má k dispozici výsledovku pivovaru. Tržby meziročně vzrostly o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun.

Stáčírna Budějovický Budvar, ilustrační foto

Budvar má za sebou rekordní rok. Místo Ruska se nově prosazuje v Africe

Budějovickému Budvaru loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce.

Přečíst článek

K loňskému růstu přispěla podle ředitele Budějovického Budvaru Petra Dvořáka většina trhů včetně českého. „V exportu se objemově povedlo nahradit ztrátu ruského trhu a vedle rozvoje stávajících trhů se nám dařilo nacházet také nové příležitosti,“ uvedl. 

Pivovar už dříve také informoval, že loni uvařil historicky nejvyšší objem piva, a to 1,865 milionu hektolitrů. Rekordního hrubého zisku 422,5 milionu korun dosáhl Budvar v roce 2021, kdy zaznamenal vyšší prodeje baleného piva zejména v Německu. Pivovaru se také podle serveru vyplatila příprava na odchod Velké Británie z Evropské unie, díky níž dokázal pokračovat v dodávkách piva britským zákazníkům.

Reklama

Podívejte se, jak v Budvaru vaří pivo:

Pod ministerstvo zemědělství spadá ještě státní podnik Lesy ČR, který vlastní zhruba polovinu lesů v zemi. Loni podnik ze zisku roku 2022 státu odvedl tři miliardy korun a na podzim ještě poslal dodatečný odvod půl miliardy korun. Z loňského zisku odvedl do konce května 2,75 miliardy korun.

Čeští olympionici Zuzana Hejnová, Barbora Špotáková, Jaroslav Kulhavý a David Svoboda zapíjejí své medaile plzeňským pivem po příjezdu z OH 2012 v Londýně.

Michal Nosek: Olympiáda bez Prazdroje? Pivo v českém domě nově ovládnou příbuzní sportovců a pivovary s příběhem

Tradiční plzeňský ležák letos v Českém domě na pařížské olympiádě nahradí produkce šestnácti minipivovarů. Po bouřlivé rozpravě o vhodnosti, či nevhodnosti designu oblečení pro olympioniky se i o tomto kroku jistě povedou nekonečné a hlavně nesmyslné diskuze bez relevantního výsledku. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme