Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena cukru nejspíš poletí vzhůru. Požáry v Brazílii zničily miliony tun třtiny

Sběr cukrové třtiny v Brazílii
ČTK
 ČTK

Rozsáhlé požáry, které během víkendu zasáhly pole s cukrovou třtinou v Brazílii, zřejmě budou mít negativní dopad na celosvětové dodávky cukru a povedou k růstu jeho cen. Informuje o tom agentura Bloomberg. Brazílie je největším vývozcem cukru na světě.

Reklama

Podle společnosti Alvean, která patří mezi přední obchodníky s cukrem, budou mít nynější požáry výraznější dopady než velké mrazy, jež zasáhly produkci cukrové třtiny v Brazílii v roce 2021. „Rozsah problémů je nyní mnohem větší,“ uvedl analytik Mauro Virgino z firmy Alvean. „Požáry z roku 2024 jsou jako mrazy z roku 2021, ale na steroidech,“ dodal.

Stát Sao Paulo, který má největší podíl na produkci cukrové třtiny v Brazílii, nyní kvůli vlně veder a nízké vlhkosti vzduchu čelí rekordnímu množství požárů. Podle brazilského svazu producentů cukrové třtiny Orplana zde požáry o víkendu zasáhly až 60 tisíc hektarů polí.

Negativní dopady nynějších požárů by mohly přetrvávat i v příštím roce. „Za 20 let v branži jsem nic takového neviděl,“ uvedl Almir Torcato ze svazu Canoeste, který sdružuje pěstitele cukrové třtiny v západní části státu Sao Paulo. „Obdrželi jsme četné žádosti o pomoc,“ dodal.

Ceny termínových kontraktů na surový cukr na burze v New Yorku si během dnešního obchodování připisovaly přes čtyři procenta. Podle předběžných odhadů poradenských společností Green Pool Commodity Specialists a FG/A mohly vést požáry ve státě Sao Paulo ke ztrátě až pěti milionů tun cukrové třtiny, píše Bloomberg.

Reklama

Premiér Petr Fiala

Fiala se poplácal po zádech. Ceny potravin v Česku díky vládě výrazně zlevnily, uvedl

Ceny potravin v Česku nyní meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta, snížily se nejvíc ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), uvedl premiér Petr Fiala na mezinárodním agrosalonu Země živitelka.

Přečíst článek

Výrobci a prodejci biopotravin Country Life loni klesl zisk i tržby

Výrobci a prodejci biopotravin Country Life klesl zisk i tržby. Válcují ho řetězce

Firmě Country Life, která je předním dovozcem a obchodníkem s bioprodukty, zdravou výživou a přírodní kosmetikou v České republice, loni klesl zisk i tržby. Zisk firma snížila o 13 procent na 35,8 milionu korun, tržby poklesly o 11 procent na 348 milionů korun. Vyplývá to z informací ve Sbírce listin. Country Life se od roku 2020 potýkala s ekonomickými problémy, uzavřela tři pražské prodejny a loni získala ve firmě podíl 51 procent společnost Fermia, za kterou stojí hlavně podnikatel Pavel Bouška.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Kakaové boby zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Lukáš Kovanda: Kakao a čokoláda zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Přečíst článek
cukr

Lukáš Kovanda: Řetězce a obchodníci si prý loni a jen na cukru „namastili kapsu“ 500 miliony korun navíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme