Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čepro čelí propadu zisku. Distributora zasáhl pokles trhu i válka na Ukrajině

Čepro čelí propadu zisku. Distributora zasáhl pokles trhu i válka na Ukrajině
ČTK
 ČTK

Státní distributor paliv Čepro loni zaznamenal čistý zisk 873 milionů korun, což je meziročně o 738 milionů méně. Zhruba o 13 procent klesly také celkové tržby na 78,1 miliardy korun. Do hospodaření se mimo jiné promítly situace na energetickém trhu a dopady ruské agrese na Ukrajině. Vyplývá to z výroční zprávy Čepra za rok 2023.

Reklama

Čepro letos dokončilo nákup sítě čerpacích stanic Robin Oil, v loňských výsledcích se akvizice ještě neprojevila.

„V uplynulém roce jsme společně čelili dynamickým změnám na trzích s energiemi, které vyvolaly dopady ruské agrese,” uvedl generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Firma také například v první polovině loňského roku kvůli hrozbám nedostatku pohonných hmot na trhu udržovala vyšší zásoby pohonných látek, což mělo negativní dopad na výši marže. Navzdory tomu ovšem společnost podle Duspěvy dosáhla vyššího zisku, než činil původní plán hospodaření pro rok 2023.

Čepro loni v rámci největších investic zahájilo výstavbu pěti nádrží o objemu deseti milionů litrů pohonných hmot ve skladu Hněvice. Firma pokračovala také v automatizaci svých procesů, zejména pak ve skladu v Litvínově. V Mstěticích pak Čepro otevřelo vodíkovou plnicí stanici. Spolu s tím Čepro rovněž rozšiřovalo svou síť Euro Oil.

Čepro, a.s. je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. Provozuje síť 1200 kilometrů produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnosti náleží přes 200 čerpacích stanic firmy EuroOil, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR. Dalších 75 stanic nyní provozuje pod značkou Robin Oil.

Reklama

Kupní cenu za Robin potvrdily dva posudky, vrátí se za osm a půl roku

Duspěva z Čepra: Cenu za Robin Oil potvrdily dva nezávislé posudky

Kupní cenu společnosti Robin Oil potvrdily dva nezávislé posudky. Fixní část ceny, kterou společnost Čepro za firmu zaplatila, byla 2,4 miliardy korun, další tvořily peníze a provozní kapitál firmy, uvedl předseda představenstva Čepra Jan Duspěva.

Přečíst článek

Státní distributor paliv Čepro loni zaznamenal zisk po zdanění na 1,99 miliardy korun.

Necelé dvě miliardy, Čepru loni mírně klesl zisk

Státní distributor paliv Čepro loni zaznamenal zisk před zdaněním 1,99 miliardy korun. Meziročně jde o lehký pokles, předloni měla firma podle výroční zprávy zisk přes 2,06 miliardy korun. V loňském hospodaření se projevil například zvýšený prodej paliv, který stoupl o deset procent. Údaje o tržbách společnost nesdělila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme