Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Češi dali světu první vepřový burger, kvůli kterému nezemřelo jediné prase

Češi dali světu první vepřový burger, kvůli kterému nezemřelo jediné prase
Mewery, užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Český startup Mewery si připisuje globální prvenství. Jako první na světě představil burger s buněčně kultivovaným vepřovým masem. Čechům ho ale neservírovat nemůže. Na světě jsou zatím jen dvě země, které umožňují prodej umělého masa – asijský Singapur a USA. Právě na tyto trhy se Mawery chce v nejbližších letech dostat.  

Reklama

Trh s buněčně kultivovaným masem se dynamicky vyvíjí. Nedávno například v USA získaly společnosti Upside Foods a Good Meat povolení k prodeji kultivovaného masa da restaurací. Obě firmy se nicméně zaměřují na kuřecí maso. Češi ale jdou cestou vepřového. Svoji novinku, která kombinuje vepřové buňky s mikrořasou, by chtěli vyslat do světa během následujících dvou až tří let.

Představení burgeru proběhlo během festivalu Rock for People. Přestože ze zákona nemohla proběhnout veřejná ochutnávka, zhruba 90 procent účastníků akce při hlasování uvedlo, že by chtělo burger ochutnat.

Podle zakladatele Mewery Romana Lauše ale burger „chutná velice dobře a dalece překonává chuť tradičních rostlinných burgerů.“

Reklama

Cena umělého masa půjde dolů

„Podařilo se nám dostat cenu kultivačního média na 8 EUR/L, což nám umožňuje postupně navyšovat testování naší kokultivace ve větších objemech a rozšiřovat naši paralelní senzorickou laboratoř pro finální texturu a chuť našich produktů. Spolupracujeme s českou vládou na takzvaných testovacích ochutnávkách, které by mohly být možné už v příštím roce,“ uvádí.

Česká republika by se tak podle něj mohla stát po Nizozemsku druhou zemí v EU, která urychlí zavedení alternativních bílkovin. Nicméně je to ještě otázka několika let, než bude hotová legislativa na úrovni Evropské Unie, která umožní prodávat kultivované maso koncovým zákazníkům. „A proto se chceme nejdříve soustředit na americký a asijský trh,” dodal Lauš.

Vědci vypěstovali karbanátek z mamuta, pozřít se ho zdráhají. V mase z laboratoře ale vidí budoucnost

Jste zvědaví na karbanátek z „mamutího“ masa? Prohlédnout si ho můžete, ochutnat ne. Je to zatím jen návnada na možnosti, které genové inženýrství nabízí potravinářskému průmyslu. Tedy dostat na talíř nedostupnou lahůdku, anebo získat maso za dostupnější cenu a citlivěji k životnímu prostředí.

Přečíst článek

Zbraň na klimatickou změnu

Roman Lauš založil Mewery před dvěma lety. Jeho cílem je produkce kultivovaného vepřového masa bez zabíjení zvířat. „Aktuálně je každou vteřinu zabito 48 prasat po celém světě, ročně to činí 1,5 miliardy zvířat. Ta vyprodukují 14,5 procenta všech emisí, což je dokonce více než veškerá doprava na světě. Naším cílem je snaha o dramatické snížení těchto čísel,” dodává Lauš. 

Za tímto účelem vyvinul startup vlastní kultivační médium na bázi mikrořas. Toto médium používá pro kokultivaci prasečích buněk z pupečníku. Při výrobě tak skutečně nepřijde o život žádné zvíře. A právě kokultivace s mikrořasou dodává finálnímu masu dosud nemožné nutriční benefity.

Izraelská Future Meat Technologies má první závod na světě na produkci buněčného masa.

První továrna na maso „ze zkumavky” na světě. Staví ji izraelská Future Meat

Izraelská společnost Future Meat Technologies otevřela závod, který je podle ní prvním průmyslovým závodem na výrobu buněčného masa na světě. Závod má být schopen vyprodukovat 500 kilogramů umělého masa denně, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Potravinový trh by měly změnit „pravé mléčné výrobky“, které neviděly krávu

Mléko, které ve skutečnosti není mlékem, a maso, jež není masem, je možné znát z vegetariánských a veganských obchodů a restaurací. Ale to, co přichází nyní, je něco revolučně jiného: mléčné výrobky, které svým složením odpovídají kravskému mléku, ale nepocházejí od krávy, nýbrž z bioreaktoru. Ekonomicky i ekologicky by to mohl být průlom.

Přečíst článek

22 technologií, které ovládnou rok 2022: Tištěné domy, tichá letadla, umělé maso

Proslulý bonmot, připisovaný obvykle dánskému jadernému fyzikovi Nielsi Bohrovi, říká: Předpověď je velmi obtížná, zvlášť, když se týká budoucnosti. Na jednu takovou si troufli redaktoři vědecké sekce britského či spíše světového časopisu The Economist. Prognózují, které technologie by se měly vylepšit nebo dostat více do praxe v roce 2022.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Evropští zemědělci brojí proti masu z laboratoře, které umějí vyrábět i české firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme