Češi dali světu první vepřový burger, kvůli kterému nezemřelo jediné prase

Český startup Mewery si připisuje globální prvenství. Jako první na světě představil burger s buněčně kultivovaným vepřovým masem. Čechům ho ale neservírovat nemůže. Na světě jsou zatím jen dvě země, které umožňují prodej umělého masa – asijský Singapur a USA. Právě na tyto trhy se Mawery chce v nejbližších letech dostat.
Trh s buněčně kultivovaným masem se dynamicky vyvíjí. Nedávno například v USA získaly společnosti Upside Foods a Good Meat povolení k prodeji kultivovaného masa da restaurací. Obě firmy se nicméně zaměřují na kuřecí maso. Češi ale jdou cestou vepřového. Svoji novinku, která kombinuje vepřové buňky s mikrořasou, by chtěli vyslat do světa během následujících dvou až tří let.
Představení burgeru proběhlo během festivalu Rock for People. Přestože ze zákona nemohla proběhnout veřejná ochutnávka, zhruba 90 procent účastníků akce při hlasování uvedlo, že by chtělo burger ochutnat.
Podle zakladatele Mewery Romana Lauše ale burger „chutná velice dobře a dalece překonává chuť tradičních rostlinných burgerů.“
Cena umělého masa půjde dolů
„Podařilo se nám dostat cenu kultivačního média na 8 EUR/L, což nám umožňuje postupně navyšovat testování naší kokultivace ve větších objemech a rozšiřovat naši paralelní senzorickou laboratoř pro finální texturu a chuť našich produktů. Spolupracujeme s českou vládou na takzvaných testovacích ochutnávkách, které by mohly být možné už v příštím roce,“ uvádí.
Česká republika by se tak podle něj mohla stát po Nizozemsku druhou zemí v EU, která urychlí zavedení alternativních bílkovin. Nicméně je to ještě otázka několika let, než bude hotová legislativa na úrovni Evropské Unie, která umožní prodávat kultivované maso koncovým zákazníkům. „A proto se chceme nejdříve soustředit na americký a asijský trh,” dodal Lauš.
Jste zvědaví na karbanátek z „mamutího“ masa? Prohlédnout si ho můžete, ochutnat ne. Je to zatím jen návnada na možnosti, které genové inženýrství nabízí potravinářskému průmyslu. Tedy dostat na talíř nedostupnou lahůdku, anebo získat maso za dostupnější cenu a citlivěji k životnímu prostředí.
Vědci vypěstovali karbanátek z mamuta, pozřít se ho zdráhají. V mase z laboratoře ale vidí budoucnost
Enjoy
Zbraň na klimatickou změnu
Roman Lauš založil Mewery před dvěma lety. Jeho cílem je produkce kultivovaného vepřového masa bez zabíjení zvířat. „Aktuálně je každou vteřinu zabito 48 prasat po celém světě, ročně to činí 1,5 miliardy zvířat. Ta vyprodukují 14,5 procenta všech emisí, což je dokonce více než veškerá doprava na světě. Naším cílem je snaha o dramatické snížení těchto čísel,” dodává Lauš.
Za tímto účelem vyvinul startup vlastní kultivační médium na bázi mikrořas. Toto médium používá pro kokultivaci prasečích buněk z pupečníku. Při výrobě tak skutečně nepřijde o život žádné zvíře. A právě kokultivace s mikrořasou dodává finálnímu masu dosud nemožné nutriční benefity.
Izraelská společnost Future Meat Technologies otevřela závod, který je podle ní prvním průmyslovým závodem na výrobu buněčného masa na světě. Závod má být schopen vyprodukovat 500 kilogramů umělého masa denně, napsala agentura Bloomberg.
První továrna na maso „ze zkumavky” na světě. Staví ji izraelská Future Meat
Zprávy z firem
Mléko, které ve skutečnosti není mlékem, a maso, jež není masem, je možné znát z vegetariánských a veganských obchodů a restaurací. Ale to, co přichází nyní, je něco revolučně jiného: mléčné výrobky, které svým složením odpovídají kravskému mléku, ale nepocházejí od krávy, nýbrž z bioreaktoru. Ekonomicky i ekologicky by to mohl být průlom.
Potravinový trh by měly změnit „pravé mléčné výrobky“, které neviděly krávu
Money
Proslulý bonmot, připisovaný obvykle dánskému jadernému fyzikovi Nielsi Bohrovi, říká: Předpověď je velmi obtížná, zvlášť, když se týká budoucnosti. Na jednu takovou si troufli redaktoři vědecké sekce britského či spíše světového časopisu The Economist. Prognózují, které technologie by se měly vylepšit nebo dostat více do praxe v roce 2022.
22 technologií, které ovládnou rok 2022: Tištěné domy, tichá letadla, umělé maso
Money
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.