Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Češi opouští maso. Jeho výroba loni klesla na nejnižší úroveň od roku 2000

Výroba masa v ČR loni klesla na nejnižší úroveň nejméně od roku 2000
ČTK
 ČTK

Výroba masa v Česku loni klesla o 2,6 procenta na 435 908 tun. Je to nejnižší úroveň nejméně od roku 2000, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Přímý nákup mléka od výrobců loni naopak stoupl o 1,6 procenta na 3138 milionů litrů.

Reklama

Za samotné čtvrté čtvrtletí roku 2023 produkce masa stoupla meziročně o 0,4 procenta na 112 709 tun. Přímý nákup mléka se za poslední kvartál roku zvýšil o 1,7 procenta zhruba na 766 milionů litrů.

„Přestože výroba masa v posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o jednu třetinu a drůbežího o 15 procent,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Lukáš Kovanda: Češi si loni rekordně utáhli opasky

Češi loni přiškrtili svoji spotřebu nejvíce v tomto miléniu, dokonce čtyřikrát více než během globální finanční krize. Drtila je mimořádná inflace a dramatický pokles reálných mezd, výdaje za potraviny omezují již dvacet měsíců v řadě, komentuje čerstvá data Českého statistického úřadu hlavní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Od roku 2000, od něhož jsou k dispozici údaje ve veřejné databázi ČSÚ, výroba masa v Česku nejprve do roku 2002 vzrostla až na zhruba 742 tisíc tun, ale poté postupně do roku 2013 klesala. Od té doby produkce kolísá většinou kolem 450 tisíc tun masa za rok.

Reklama

Propad vepřového masa

Loni se do celkového poklesu promítl hlavně propad výroby vepřového masa o 5,2 procenta na 197 859 tun. Klesla také výroba drůbežího masa o 1,3 procenta na 167 687 tun a skopového a kozího o 2,9 procenta na 125 tun. Stoupla pouze výroba hovězího masa, a to o 2,4 procenta na 70 230 tun.

V samotném čtvrtém kvartálu roku 2023 celkově výroba stoupla. Pomohl k tomu nárůst produkce hovězího. Meziroční pokles výroby vepřového a drůbežího byl v posledním čtvrtletí nižší než za celý rok. Výroba hovězího masa vzrostla o 4,5 procenta na 19 003 tun. Vepřového masa se vyrobilo 51 589 tun, tedy o 0,6 procenta meziročně méně, a výroba drůbežího masa klesla pouze o 0,2 procenta na 42 080 tun. U skopového a kozího masa se výroba snížila o 11,9 procenta na 36 tun.

jídlo, ilustrační foto

Biohacking: Jednoduchá cesta, jak srazit vysoký tlak a ještě shodit

Jíst sedmkrát denně? To se doporučuje při dietě DASH, která cílí na snížení krevního tlaku. Jednoduchou cestu, co a kdy jíst, představuje další díl seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Ve čtvrtém čtvrtletí bylo na jatkách poraženo 62 700 kusů skotu, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Mírně stouply i porážky prasat - o 0,1 procenta na 560 200 kusů.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu ve čtvrtém čtvrtletí meziročně mírně klesly o 3,1 procenta. Chovatelé dostali v průměru 57,17 koruny za kilogram v živé váze nebo 104,04 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti. Ceny jatečných prasat stouply o 8,6 procenta, v průměru na 40,93 koruny u živé hmotnosti a 53,20 koruny jatečné. Ceny jatečných kuřat byly meziročně nižší o 5,5 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 28,51 koruny za kilogram v živé hmotnosti. Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem ke zvýšené základně ve čtvrtém čtvrtletí 2022 loni meziročně o 18,7 procenta nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,27 koruny za litr.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Máslo

Kovanda: Máslo v Česku zdražuje suverénně nejvíce v celé EU. A nízkou tučností mléka to není

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme