Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi šetří. Obědvají v kanceláři, fastfoody a restaurace jsou na ústupu

Svíčková je nejoblíbenějším českým jídlem
ČTK
Michal Nosek
nos

Téměř polovina Čechů obědvá přímo v kanceláři a do firemních jídelen jich chodí jen pětina, ukazuje nový průzkum společnosti In Catering. Do restaurací chodí přibližně desetina Čechů a při výběru místa jsou nejdůležitějšími faktory kvalita jídla a cena, přičemž nejsilnějším motivátorem pro změnu oblíbené restaurace jsou akční ceny a slevy.

Reklama

„Výsledky průzkumu ukazují, že skoro polovina Čechů preferuje obědvat v kanceláři, přičemž si jídlo buď nosí z domu, nebo využívají donáškových služeb,“ uvádí Luděk Vocílka, generální ředitel skupiny In Catering. V kanceláři totiž obědvá 42 procetn dotázaných. „Druhou nejčastější možností je obědvání ve firemní jídelně, kterou volí 21,8 procenta respondentů.

Do restaurací chodí již jen zhruba desetina pracovnic a pracovníků. Zajímavé je, že 13,6 procenta lidí neobědvá vůbec a pouze 5,5 procenta chodí na oběd domů,“ říká Vocílka. Při výběru místa pro oběd hrají klíčovou roli dva faktory: kvalita jídla a cena. Dalšími významnými faktory jsou nabídka jídel  a vzdálenost od pracoviště, neboť většina respondentů je ochotna jít na oběd maximálně deset minut pěšky. 

VIP Eva Talks se Zdeňkem Pohlreichem
video

Kdyby zmizela třetina restaurací, tak se moc nestane, říká Zdeněk Pohlreich

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Pozvání do studia přijal jeden z nejznámějších kuchařů a moderátorů pořadů o gastronomii Zdeněk Pohlreich.

Přečíst článek

Co se týče denního rozpočtu na oběd, většina respondentů je ochotna utratit do 150 korun, zatímco třetina má limit do sta korun. Zaplatit více než 150 korun je připraveno čtvrtina dotázaných.

Reklama

Kolik to bude stát?

„Lidé slyší na různé akční nabídky i v restauracích, proto se snažíme o různé slevové projekty, jako je například polévka zdarma,“ říká Jaromír Dušek, provozovatel, provozovatel restaurace v České Lípě a dodává, že hosté opravdu své obědové návštěvy restaurací výrazně omezili.

Jiného názoru je Michal Kučera, který provozuje jídelnu s rozvozem nedaleko Kladna. „Zájem o naše rozvozy, i návštěvnost jídelny roste. Všechno je to o kvalitě a cenách. Když vaříme ve velkém několik jídel, tak můžeme s cenou dolů,“ popisuje strategii Kučera s tím, že je pro něj v současnosti výhodou, že řada restaurací v okolí zkrachovala. Kromě jídelen jejich funkci v regionech přebírají i benzinové pumpy, které svou nabídku rozšiřují o gastronomii.

Barcelonská restaurace Disfrutar získala prestižní ocenění nejlepší restaurace světa

Středomořská gastronomie táhne. Kde najdeme současnou nejlepší restauraci světa?

Španělé vévodí evropské a světové gastronomii. Hned šest tamních podniků zaujalo profesionální gurmány natolik, aby se posunuly na vysoké příčky prestižního žebříčku The World's 50 Best Restaurants, který každoročně oceňuje ty nejlepší restaurace. Ta nejlepší je v Barceloně. Žádný z tuzemských podniků se v žebříčku neobjevil.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme