Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi začali skupovat letenky na zimní dovolené. Kraluje Asie

pláž Maya Bay
ČTK
 ČTK

Češi začali nakupovat letenky na listopad a prosinec, podle prodejců letenek budou od září do prosince do zahraničí létat více než loni. Prodejci letenek zaznamenali kvůli podzimním prázdninám na poslední říjnový týden o čtvrtinu rezervací více než loni, v týdnu na přelomu listopadu a prosince je počet rezervací zatím přibližně o deset procent vyšší. U většiny prodejců letenek převažuje exotika, zejména pak země jihovýchodní Asie.

Reklama

Podle mluvčí vyhledávače letenek Pelikán Kataríny Šuchterové překonal zájem o asijské destinace předcovidová čísla. Prodeje letenek do thajských destinací podle Šuchterové vzrostly o 40 procent, na Filipíny o 30 procent a na Bali o 120 procent. Velký zájem o thajské destinace zaznamenal také prodejce letenek Student Agency Travel. Kromě thajských destinací také často prodává letenky na Srí Lanku, Nový Zéland, do Vietnamu nebo na Zanzibar. Cestující portálu Letuška.cz na podzim a v zimě zamíří do Dubaje, na Mauricius, na Bali nebo do Spojených států.

Podle prodejců klesají ceny letenek do asijských destinací a do Severní Ameriky. Snižuje je silná konkurence na trasách. „Zejména to v současnosti platí o Severní Americe. Zlepšení obslužnosti a tím i stlačení cen letenek je citelné také ve směru Asie, kam létá nyní napřímo více dopravců. Jsou jimi China Airlines, Hainan Airlines či MIAT Mongolian Airlines,“ řekl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Nižší konkurence je podle Trejbala letos na spojích s Jižní Amerikou, ceny by měly růst.

Elektromobilem k moři. Nebojte se toho, není to žádná kovbojka, vzkazují cestovatelé

Cesta k moři je pro mnohé vrcholem letní dovolené. Elektromobil přináší novou dimenzi cestování, ale vyžaduje pečlivější plánování. Zeptali jsme se několika majitelů automobilů na baterky na jejich reálnou zkušenost s jízdou k moři. A ti vzkazují: Není to žádná věda a krátké dobíjecí pauzy jsou příjemným osvěžením. Přidáváme i tipy na aplikace s informacemi o dobíjecích místech, které by se vám mohly hodit.

Přečíst článek

Podle šéfa strategických partnerství Pelikána Patrika Vase mají čínské aerolinky omezení na počet letů do USA. „Nadbytečnou kapacitu investují do trhů, kde vidí potenciál z pohledu carga, ale i pasažérů. Mega-letiště v Číně mají výborné napojení na celou Asii a čínské aerolinie mohou létat nad Ruskem, což jim šetří čas i peníze na palivo, a to se výrazně odrazí i na cenách letenek,“ řekl Vas.

Reklama

Levný Hanoj

Oproti loňskému roku zlevnily podle manažerky letenek Student Agency Travel Lenky Kašické letenky do vietnamského Hanoje až o 32 procent, do thajského Krabi o 18 procent a na Zanzibar o osm procent, ostatní destinace zdražily. Prodejce Pelikán zaznamenal oproti prvnímu pololetí letošního roku pokles cen letenek na Bali. „V první polovině roku běžně stála téměř 22.500 korun, aktuálně klesla o 44 procent,“ uvedla Šuchterová.

Thajsko a Bali podle Šuchterové nabízí výhodné ubytování a služby. „V Thajsku i na Bali lze nalézt ubytování ve čtyřhvězdičkových hotelech se snídaní již od 500 korun na osobu a noc. Tyto destinace nabízejí pláže a zážitky za zlomek ceny,“ řekla Šuchterová.

Zájem je o Japonsko

Prodejci Pelikán a Kiwi.com zaznamenali také vyšší zájem o Japonsko. Prodeje letenek Kiwi.com do Japonska na podzim meziročně vzrostly o 20 procent, portál Kiwi.com prodal dvojnásobný počet letenek do Japonska než v roce 2019 před pandemií covidu-19. Země je podle Vase kvůli slabému jenu dostupnější. „Je třeba mít na paměti, že příští rok se v Osace koná světová výstava EXPO, což může zvýšit ceny,“ uvedl Vas.

Vzpoura místních proti turistům. Protestů bude ve světě přibývat. Co se děje ve Španělsku, je varováním

Rostoucí počet návštěvníků, prudce stoupající ceny bydlení a nárůst počtu turistů, kteří se honí za pořizováním selfie, přispěly k vytvoření situace, která je „zcela vychýlená z rovnováhy“, řekl listu The Guardian představitel UNESCO. Dodal, že v případě neřešení těchto problémů by se španělská vlna protestů proti masovému turismu mohla rozšířit do celé Evropy.

Přečíst článek

Vyšší ceny a zájem bude podle prodejců v období amerických prezidentských voleb o lety do Spojených států. „Zájem o ně může být velký jak ze strany občanů s americkým pasem, tak ze strany masy nadšenců toužící po atmosféře volebního klání,“ uvedl Trejbal. Podle Kašické mohou někteří cestující lety do USA odkládat. „V období voleb může dojít k zvýšené politické nejistotě, může to ovlivnit rozhodnutí lidí cestovat, pokud by se v médiích objevily zprávy o potenciálních nepokojích nebo zvýšených bezpečnostních opatřeních souvisejících s volbami,“ řekla.

U letenek po Evropě vede podle dat Kiwi.com Španělsko, Itálie, Řecka, Portugalska a Spojeného království, které se ze třetího místa propadlo na páté. Do první desítky se podle prodejce letos dostala také Albánie nebo Dánsko. Podle Trejbala na podzim přibydou nová spojení po Evropě, například do italské Neapole, britských destinací Belfast, Birmingham, Edinburgh, Glasgow a Liverpool nebo do Nantes a Nice ve Francii. Ceny letenek po Evropě jsou podle Trejbala stabilní a drží se na nižších tisících korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme