Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České dráhy zdraží jízdné. Skončí i bezplatná cesta pro děti do šesti let

České dráhy od 10. prosince kvůli inflaci zdraží jízdné o 9,5 procenta
iStock
 ČTK

Národní dopravce České dráhy (ČD) od 15. prosince zvýší ceny jízdného průměrně o 4,9 procenta. Cena jízdenky dospělého na kratší vzdálenost bez slevy vzroste ve většině případů o jednu až pět korun.

Reklama

Zvedne se také sazba základního kilometrického tarifu a z něj odvozených nabídek, úprava reflektuje inflaci a zvýšení nákladů za uplynulý rok. Nové ceny se v jízdném projeví od zavedení jízdního řádu pro rok 2025, uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Na delší vzdálenosti podle Šťáhlavského cestující využívají většinou jízdenky s dynamickou cenotvorbou, levnější jsou dříve zakoupené jízdenky. Jde zejména o vnitrostátní vázané jízdenky a mezinárodní včasné jízdenky Evropa. Aktuální cena ve chvíli prodeje je zveřejněna v e-shopu ČD a vychází například z poptávky po cestování nebo z toho, jestli jde o vlak jedoucí ve špičce, nebo mimo špičku. Jízdenky za letošní ceny mohou cestující kupovat do 14. prosince v předprodeji až 60 dní předem.

Od 15. prosince také dopravce navýší ceny některých aplikací na In Kartě, pokud ji cestující využívá ve formě plastové karty. Zvýšení bude o 100 korun u aplikací s jednoletou platností a o 200 korun s tříletou platností. Podobně se upraví časové doplatky do první třídy a ceny síťových vnitrostátních jízdenek. Například cena měsíčního doplatku do první třídy se zvýší o 200 korun na 1190 korun, cena celostátní skupinové víkendové jízdenky pro až pět osob se zvedne o 100 korun na 999 korun a cena celodenní síťové jízdenky se zvýší z 699 korun na 799 korun.

Platit budou i děti

Ve vozech první třídy ve vnitrostátní přepravě dopravce ukončí poskytování bezplatné přepravy dětí do šesti let a průvodců osob s průkazem ZTP/P. Tito cestující budou od 15. prosince za jízdenku v první třídě platit plnou cenu, pokud neprokáží nárok na některou z nabízených slev.

Reklama

Dráhy by letos měly do provozu poslat až 140 nových vlaků s více než 22 tisíci místy k sezení. Na regionálních linkách se postupně objevují nové vlaky RegioPanter a RegioFox, klimatizované a bezbariérové vlakům, ve kterých s palubní Wi-Fi sítí, zásuvkami a USB konektory. Na dálkové linky dopravce nasazuje první soupravy ComfortJet.

Letos železniční dopravci nakoupí nové vlaky za víc než 16 miliard

Železniční doprava v Česku se prý přibližuje Západu. Dokázat to má i nákup nových vlaků

Čeští železniční dopravci letos nakoupí nové vlaky zhruba za 16 až 17 miliard korun, uvedl výkonný ředitel SVOD Bohemia (Svaz osobních železničních dopravců) Petr Moravec. Čeští dopravci se podle něj kvalitou služeb rychle přibližují standardům zemí na západ od Česka, což ovlivňují zejména investice do vlaků a zlepšování zákaznického servisu.

Přečíst článek

Na české železnice vyrazily nové vlaky RegioFox

Potvrzeno. České dráhy zneužily dominantního postavení a musí zaplatit pokutu

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy za zneužití dominantního postavení.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

České dráhy zdražily jízdné. Nejvíc to pocítí důchodci

Lukáš Kovanda: Z Prahy do Brna jezdili důchodci ještě nedávno za pár korun. Nyní se opět prohnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme