Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České zdravotnictví není připraveno na krize, jako byl covid

České zdravotnictví není připraveno na další krize jako byl covid
ČTK
 ČTK

České zdravotnictví podle mezinárodního Indexu připravenosti zdravotnictví (Healthcare Readiness Index - HRI) není dostatečně připraveno na další krize, jako byla epidemie covidu-19. V EU je Česká republika na desátém místě ze 27 zemí, když získala 55,7 bodu ze 100 bodů a meziročně si pohoršilo. Index každý rok zpracovává organizace Globsec, jejíž zástupci se minulý týden sešli v Praze.

Reklama

Na prvním místě žebříčku se stejně jako loni umístilo Norsko se 73,1 bodu, za ním pak skončily Nizozemsko a Švédsko. Nejhorší bylo se 42,5 bodu Bulharsko. Výsledky studie podle jejích autorů ukazují, že nejlépe jsou připraveny čelit výzvám v oblasti zdravotnictví státy s pozitivním přístupem k inovacím, které investují do zdravotní péče a prevence a vyznačují se stabilním vedením. Hodnotí se například i průměrná délka setrvání ministra zdravotnictví ve funkci. ČR je s 1,4 roku čtvrtá nejhorší v EU.

Studie vychází z 38 ukazatelů, jako jsou například výdaje zemí na prevenci, dostupnost zdravotní péče nebo užívání návykových látek. „Pokud se zaměříme na oblast střední a východní Evropy, nevede si ČR zas tak špatně. Naopak společně se Slovinskem a Chorvatskem jsou na tom tyto státy nejlépe. Ani jedna země ale nedosahuje průměru EU. Bulharsko, Polsko a Lotyšsko se umístily na nejnižších příčkách, což zde ukazuje na přetrvávající problémy,“ uvedl Martin Smatana, autor indexu HRI.

Biohacking: Recept proti blbé náladě? Hrst rajčat denně

Cukety i rajčata nejen skvěle chutnají, ale hlavně zlepšují lidem zdraví. Obsahují lykopen, který podporuje obranyschopnost organismu a dokonce blokuje rakovinové bujení.

Přečíst článek

Hodnocení kazí samotní Češi

Jedním z důvodů nižšího hodnocení ČR je vysoká spotřeba alkoholu. Přestože Češi nejsou již podle statistik největšími pijáky alkoholu v Evropě jako v roce 2022, spolu s Rakouskem a Rumunskem se dělí o třetí příčku za Lotyši a Španěly.

Reklama

Češi také patří mezi deset nejsilnějších evropských kuřáků a v konzumaci ovoce a zeleniny jsou na devátém nejhorším místě. Zlepšení o jednu příčku zaznamenala Česká republika ve výskytu obezity v populaci, ze 27 evropských zemí je na 11. místě.

„Data jasně ukazují, že ty země, které se nebojí investovat, jsou mnohem lépe připravené na budoucí výzvy,“ uvedl v tiskové zprávě Jasper Kunow, generální ředitel pro střední Evropu a Portugalsko společnosti MSD, která byl jedním z účastníků panelu Globsec o zdravotnictví. „Většina zemí střední a východní Evropy vynakládá na prevenci pouze tři procenta svého rozpočtu na zdravotní péči. Na očkování dokonce jen půl procenta,“ dodal.

Prevence přitom brání přímo vzniku onemocnění, čímž šetří kapacity a zdroje ve zdravotnictví. Zároveň má dopady na produktivitu trhu práce, zlepšování práceschopnosti lidí starších 50 let, snižování pravděpodobnosti zranění nebo zlepšování duševního zdraví.

Potvrzeno: Mark Zuckerberg za covidu cenzuroval Facebook. Donutila ho vláda Joea Bidena

Skutečnou předvolební bombu vypustil zakladatel největší sociální sítě Facebook a CEO Meta Platforms Mark Zuckerberg. Ten v dopise pro legislativní výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu napsal, že jej vláda dosluhujícího prezidenta Joea Bidena v době pandemie covidu přiměla cenzurovat část obsahu Facebooku. Zuckerberg označil požadavky vlády za nesprávné a lituje, že vládě vyhověl.

Přečíst článek

„Pokud vezmeme v potaz dosažitelné zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva se současnou úrovní zdravotnických oborů, dvě třetiny tohoto zlepšení můžeme realizovat právě prostřednictvím prevence,“ uvedl v diskusním panelu ekonom Aleš Rod, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a pracovní skupiny NERV Zdravotnictví.

Při vytváření indexu Globsec využívá nejnovější mezinárodní statistiky. Posuzuje faktory „připravenosti dnes“, která je obrazem současného stavu systému zdravotní péče, a vychází z ukazatelů jako je infrastruktura zdravotní péče, dostupnost personálu a lékařského vybavení, nemocnost, úmrtnost a také investice do zdravotnictví. Dále pak hodnotí „připravenost na zítřek“, tedy odolnost systému vůči krizím. V této části analyzuje otázky jako demografické změny, potenciální budoucí výskyt konkrétních onemocnění, investice do inovací a lékařského výzkumu, úroveň vzdělávání a preventivní aktivity.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Britský premiér Rishi Sunak

Sunakova vláda chce zakročit proti „neschopenkové kultuře“. Opravdu Britové nechtějí pracovat?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme