Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko loni vyvezlo nejvíc zbraní v historii, téměř polovina zamířila na Ukrajinu

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun
ČTK
 ČTK

Hodnota vývozu zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu z České republiky loni dosáhla přibližně 30 miliard korun, meziročně se téměř zdvojnásobila, uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Loňský export byl podle něj nejvyšší. Objem výroby proti roku 2021 stoupl přibližně o pětinu na více než 50 miliard korun, uvedl Hynek.

Reklama

„Export roku 2022 je historicky nejvyšší a domnívám se, že se to už nebude opakovat,“ řekl. Invaze Ruska na Ukrajinu loni v únoru podle něj vedla nejen k vyšším dodávkám do místa konfliktu, ale vyvolala také potřebu připravit se na případné rozšíření války i v jiných zemích.

FOTOGALERIE: Úspěšné obrněnce Pandur a Titus 

Na Ukrajinu podle Hynka směřovalo zhruba 45 procent vývozu. Ze 70 procent ho tvořila munice, především velkorážová. Z Česka ale firmy na Ukrajinu dodaly také pozemní techniku, jako jsou automobily, tanky, obrněná vozidla, houfnice nebo raketomety, uvedl.

Reklama

Doplnil, že export z velké části tvořil materiál, který byl vyroben už v předchozích letech. „Týkalo se to hlavně munice. Munice se na exportu roku 2022 podílela z více než poloviny, ačkoliv v letech předchozích to bylo zhruba 15 procent,“ uvedl. Export za letošní rok by podle něj mohl činit zhruba 20 miliard korun.

Musk podle svých slov původně Starlink Ukrajině poskytl, "aby lidé mohli sledovat Netflix, odpočívat a připojit se k on-line vyučování a k dalším dobrým mírovým věcem, ne k dronovým útokům"

Musk popírá, že loni u Krymu vypnul Starlink. Služba není určena k dronovým útokům, brání se

Americký miliardář Elon Musk popřel, že by loni v reakci na chystaný ukrajinský útok na ruskou námořní flotilu na Krymu v oblasti vypnul internetovou službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX.

Přečíst článek

Dlouhodobě se podle Hynka zbraně a další bezpečnostní materiál nejčastěji vyvážejí do Spojených států, zemí Evropské unie, oblasti Blízkého východu či jihovýchodní Asie. Posílil ale také export do Afriky, řekl.

Objem výroby loni podle Hynka meziročně stoupl zhruba o pětinu na více než 50 miliard korun. „Rok 2022 byl pro řadu firem v rámci Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu rokem konjunktury, na druhé straně se řada firem s nižším podílem na obranné produkci potýkala s problémy,“ uvedl. Firmám podle něj v roce 2022 také výrazně vzrostly náklady, zejména na energie, řekl.

V uplynulém roce bylo podle Hynka uděleno 1500 vývozních licencí, předloni jich bylo 1200. Zažádat o ni musí podnikatelé, kteří chtějí vyvážet vojenský materiál. O jejím udělení rozhoduje ministerstvo průmyslu a obchodu společně s ministerstvy zahraničí, vnitra a obrany.

Výroba ve společnosti Nymwag, která vyrábí kontejnerové a cisternové železniční vagony

Lukáš Kovanda: Český průmysl Mongoly nepotřebuje. Potřebuje roboty a modernizaci

Počet obyvatel České republiky se nezadržitelně blíží hodnotě jedenácti milionů. Ke konci letošního června mělo Česko přesně 10 873 553 obyvatele. To je meziročně o zhruba 114 tisíc osob více. Rozsah přírůstku obyvatelstva se však v letošním prvním pololetí citelně snížil. Zatímco loni v prvním pololetí Česku přibylo takřka 243 tisíc obyvatel, letos už to bylo jen přibližně 46 tisíc osob.

Přečíst článek

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu uvádí, že sdružuje více než 90 procent firem v Česku, které podnikají v obranném a bezpečnostním průmyslu. Kromě pěti státních podniků ji podle ní z většiny tvoří malé a střední firmy, jež se zaměřují převážně na civilní výrobu.

Od ledna tohoto roku do května Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) Ukrajině poskytlo 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty (BVP) nebo 645 protitankových řízených střel. Součástí dodávek ale bylo také 16 speciálních vozidel pro systém protivzdušné obrany, 57 tisíc nábojů pro kanony a kanonové houfnice či 144 protiletadlových prostředků, řekl už dříve Fiala. Podle ministryně Jany Černochové (ODS) je v armádních zásobách stále technika, kterou lze napadené zemi poskytnout.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Jiří Hynek: Evropa nemá náboje ani na třicet dní. Ukrajině už těžko víc pomůžeme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme