Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko se připravuje na povodně. Některá města chystají evakuace, lidé jsou bez proudu

Labe protéká Masarykovým zdymadlem pod hradem Střekov
ČTK
 ČTK

Města v České republice chystají kvůli extrémním dešťům a očekávanému vzestupu hladin evakuace obyvatel a staví protipovodňové bariéry. Někde již museli lidé opustit chatové oblasti. Bez proudu byly odpoledne tisíce domácností, do vedení většinou spadly vlivem deště a větru stromy nebo větve. Na Náchodsku najel do spadlého stromu vlak, nikdo se nezranil. Nejhorší situace by měla být o víkendu, déšť ještě zesílí. Extrémní povodňové ohrožení platí pro celou Moravu a Slezsko, Vysočinu, východní, jižní či severní Čechy, ale podle aktuální výstrahy se na velkou vodu musí připravit i Praha a většina Středočeského kraje.

Reklama

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) po jednání Ústřední povodňové komise řekl, že v noci a v sobotu hrozí povodně hlavně na drobných tocích. Povodňové orgány obcí mají podle komise už v nadcházející noci dělat fyzické kontroly. Aktuální modely meteorologů zůstávají podle Hladíka víceméně totožné. Novinkou je větší předpoklad silnějších srážek v Beskydech.

Mezi nejohroženější oblasti patří Jesenicko. Radnice v Jeseníku proto připravuje plány na možnou evakuaci obyvatel. Prostory pro dočasné ubytování jsou připraveny v místních středních školách, část obyvatel by byla z rizikových oblastí přemístěna do lázeňských budov či divadla. S evakuací musejí počítat i lidé z některých obcí v Pardubickém kraji, hlavně na Chrudimsku se očekává stoletá voda a vyšší.

Na stoletou vodu se připravuje také Veverská Bítýška na Brněnsku. Město již nařídilo evakuaci lidem z chatových oblastí, obyvatelé osmi ulic ve městě mají mít připravené evakuační zavazadlo a být připraveni domovy opustit. Až třetinu závodu kvůli vodě případně odstaví ve Veverské Bítýšce výrobce zdravotnických potřeb Hartmann-Rico.

FOTOGALERIE: Brněnské městské části se připravují na povodně

Reklama

Z chatové oblasti Biskoupky u Jamolic na Brněnsku hasiči evakuovali 125 lidí přes zaplavený most, z toho 120 studentů. Masarykova univerzita rozhodla o vyklizení kolejí v Komárově na jihu Brna. Nemocnice Milosrdných bratří v Brně uzavřela ode dneška na celý víkend příjem na porodní oddělení a zakázala návštěvy.

Ve Středočeském kraji by měla být nejhorší situace v povodí Sázavy, průtok by tam mohl překonat stoletou vodu. Stejné je to i na Vysočině, kde očekávaný narůst průtoku Sázavy ohrožuje bezpečnost celého povodí. Na místa, která mohou být povodněmi kriticky ohrožená, budou hasiči umisťovat protipovodňové vaky, které se napouštějí vodou.

Aktuální informace ČHMÚ

Řeka Morava v Olomouci dosáhne třetího stupně povodňové aktivity zřejmě v neděli časně ráno. Rozlití vody do okolní krajiny hrozí jen v městské části Chomoutov. Radnice tam pošle například pytle s pískem. V Olomouci by se hladina toků měla udržet na úrovni padesátileté vody.

Vltava má v Praze kulminovat v noci na neděli. Hladina se podle odhadů zvedne o 60 až 80 centimetrů a průtok nemá výrazně překročit druhý povodňový stupeň. Město již zastavilo přívozy nebo zavřelo vrata na Čertovce. Vedení magistrátu se chystá na přerušení lodní dopravy na Vltavě.

FOTOGALERIE: Česko se připravuje na povodně

Dnes kolem 17:00 byl některý z povodňových stupňů dosažen na 30 místech. Většinou se jednalo o první, tedy nejnižší stupeň. Na několika místech platil stupeň druhý, takzvaná pohotovost. Často je to ale pod přehradami, ze kterých vodohospodáři preventivně upouští vodu.

Prognóza počasí na následující dny je podle meteorologů podobná jako před ničivými povodněmi v letech 1997 a 2002. Tehdy byly dvě vlny extrémních srážek - první nasytila půdu, druhá už byla ničivá. Následky víkendových povodní by ale podle zástupců vlády i odborníků měly být s ohledem na protipovodňová opatření i nynější preventivní přípravy mnohem menší.

VIDEO: Jak je Praha připravena na povodně?

V pohotovosti je integrovaný záchranný systém. Na zvládání povodní je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) připraveno na 100 tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů. Posiluje i policie, letecká služba nebo potápěči i pyrotechnici, řekl Rakušan po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu. Připravena pomáhat je i armáda, může nabídnout dva vrtulníky a dva ženijní odřady.

Domácnosti bez proudu

Společnost ČEZ odpoledne evidovala na svém distribučním území 27 tisíc domácností bez proudu. V okrese Trutnov bylo bez proudu 15 tisíc bytů, na Semilsku 2500 a na Jičínsku 2500.

Kvůli hrozbě povodní byly po celé zemi zrušeny nebo odloženy desítky kulturních či společenských akcí. O víkendu se neuskuteční ani zápasy první a druhé fotbalové ligy. Za týden začnou krajské volby a první kolo senátních voleb. Většina stran ze sněmovní koalice i opozice kvůli povodňové hrozbě už omezila nebo přerušila předvolební kampaň, ruší výjezdy do krajů i setkání s občany. Kampaň se naopak nechystá měnit opoziční SPD. Téma povodní a odstraňování jejich následků překryje podle politologů do konání voleb všechna dosavadní témata.

Intenzivní srážky a následné povodně postihnou i sousední země ČR. Slovensko očekává stoletou vodu na svém úseku řeky Moravy, výhled povodňové situace se tam zhoršil. Východní a jihovýchodní části Německa se připravují na lijáky provázené silným nárazovým větrem, které zvednou hladiny vodních toků. Ve vyšších polohách Alp má vydatně sněžit. V několika regionech na jihu a jihozápadě Polska platí nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí, někde hrozí bleskové povodně. Rakouské dráhy (ÖBB) dnes vyzvaly lidi, aby se v nejbližších dnech raději nevydávali na cesty, pokud to není nutné.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Přečíst článek
Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme