Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl se propadá stále hlouběji. Nedaří se ani stavební výrobě

Český průmysl se propadá stále hlouběji. Nedaří se ani stavební výrobě
Profimedia
 ČTK

Průmyslová produkce v Česku v červnu zrychlila meziroční pokles na 3,4 procenta, v květnu se snížila o 3,2 procenta. V meziměsíčním srovnání byl výkon českého průmyslu o 0,7 procenta vyšší. Hodnota nových zakázek oproti loňskému červnu vzrostla o 4,1 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ten představil i výsledky českého stavebnictví a zahraničního obchodu.

Reklama

„Meziroční pokles průmyslové produkce v červnu ovlivnila zejména vyšší srovnávací základna, a to především ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků a zařízení. Pokračoval také dlouhodobý pokles ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Naopak kladně k meziročnímu tempu nejvíce přispěla výroba a rozvod elektřiny a plynu i chemický a potravinářský průmysl. Vysoká tempa růstu v oděvním a kožedělném průmyslu byla podle ČSÚ ovlivněna zejména nízkou loňskou srovnávací základnou.

Hodnota nových zakázek v červnu ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 4,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 4,8 procenta, ty z tuzemska o 2,8 procenta. Ve srovnání s květnem byla hodnota nových zakázek vyšší o 6,1 procenta.

Nové průmyslové zakázky přibyly zejména ve výrobě motorových vozidel. Jejich hodnota se podle statistiků v tomto odvětví zvýšila meziročně o více než desetinu. „Nové dlouhodobé zakázky byly uzavřeny v podnicích vyrábějících ostatní dopravní prostředky a zařízení, zejména kolejová vozidla,“ dodala Marta Ortová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Reklama

Pokles zakázek pokračoval kvůli snížené poptávce a produkci ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v červnu meziročně snížil o 2,1 procenta.

AlzaBox - Český Brod

Maloobchodní tržby zrychlily, Češi nakupují stále víc po internetu

Maloobchodní tržby v Česku v červnu sedmý měsíc po sobě meziročně stouply. Růst zrychlil na 4,4 procenta z květnových revidovaných tří procent, nejvíc k tomu přispěl internetový prodej. Meziměsíčně tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel stouply o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Stavebnictví v útlumu

Stavební výroba v Česku dál klesá. V červnu zrychlil její meziroční propad na 10,2 procenta po květnovém poklesu o 6,8 procenta. Podobným tempem jako celé stavebnictví se snížila produkce pozemních i inženýrských staveb. V meziměsíčním srovnání byla česká stavební výroba nižší o 0,8 procenta, uvedl ČSÚ.

V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, výroba proti loňskému červnu klesla o 10,4 procenta. Produkce v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší o deset procent.

Zahájených a dokončených bytů bylo v červnu ale meziročně více, naopak o 5,6 procenta klesla orientační hodnota staveb, na které bylo v červnu vydáno stavební povolení, dosáhla hodnoty 41,2 miliardy korun.

V červnu se začalo stavět 2704 bytů, což bylo o 9,3 procenta více než před rokem. Vývoj kladně ovlivnila zahájená výstavba bytů v bytových domech a po více než dvou letech meziročně mírně rostl také počet zahájených bytů v rodinných domech, uvedla Drahomíra Dušková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Počet bytů, které byly dostavěny, se meziročně zvýšil o 10,5 procenta na 2704. Podle statistiků byl meziroční růst napříč všemi kategoriemi.

Počet firemních bankrotů začíná povážlivě stoupat. V červenci jich bylo letos nejvíc

Počet firemních bankrotů začíná povážlivě stoupat. V červenci jich bylo letos nejvíc

V červenci bylo v Česku vyhlášeno zatím nejvíce firemních bankrotů v letošním roce, rekordní byl i počet návrhů na ně. Vyhlášeno bylo 64 bankrotů společností, což je o tři více než ve červnu. Zároveň bylo podáno 111 návrhů na bankrot, meziměsíčně o 14 více. Insolvenčních návrhů bylo podáno nejvíce od března 2021. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou poskytla společnost CRIF.

Přečíst článek

Zahraniční obchod vykázal přebytek

Český statistický úřaj zveřejnil i výsledky zahraničního obchodu. Ten skončil v červnu v přebytku 29,3 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 11,2 miliardy korun. Výsledek kladně ovlivnil zejména obchod s chemickými látkami, ropou a zemním plynem. Naopak negativní vliv mělo mimo jiné obchodování s rafinovanými ropnými produkty a se stroji. Meziročně klesl dovoz i vývoz.

„V červnu došlo k meziročnímu poklesu u většiny komoditních skupin, a to jak na straně vývozu, tak dovozu,“ uvedla vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Jana Mazánková. „Meziroční růst o více než jednu miliardu korun jsme zaznamenali pouze u dovozu rafinovaných ropných produktů nebo u vývozu chemických látek a chemických přípravků a ostatních dopravních prostředků,“ doplnila.

Vývoz meziročně klesl o 4,2 procenta na 386,2 miliardy korun a dovoz o 7,3 procenta na 356,9 miliardy korun. Letošní červen měl o dva pracovní dny méně než loňský. V meziměsíčním srovnání a po sezonním očištění se vývoz zvýšil o 3,4 procenta a dovoz o 0,9 procenta.

Výsledek zahraničního obchodu podle statistiků příznivě ovlivnil zejména meziročně o 2,9 miliardy korun nižší schodek obchodu s chemickými látkami a přípravky a o 2,5 miliardy korun nižší schodek obchodu s ropou a zemním plynem. Projevilo se také kladné saldo obchodu s elektrickými zařízeními, které stouplo o 2,3 miliardy korun, a s motorovými vozidly, které si polepšilo o 2,1 miliardy korun.

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně o tři miliardy korun vyšší deficit obchodování s rafinovanými ropnými produkty a o téměř miliardu nižší přebytek obchodu se stroji a zařízeními.

U obchodování se státy Evropské unie přebytek meziročně klesl o 3,4 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo EU se snížil o 13,9 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Důlní stroj u Mostu

Lukáš Kovanda: Český průmysl chřadne. Klesá výroba, počet nových zakázek a propouští se

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme