Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ plánuje v následujících letech najmout tisíce odborníků

Jaderná elektrárna Dukovany
ČTK
 ČTK

Energetická společnost ČEZ plánuje během deseti let nabrat 4000 odborníků nejen s technickým vzděláním, hlavně kvůli investicím do jaderné energetiky.

Reklama

Souvisí to s výstavbou nových bloků v dukovanské jaderné elektrárně, rozvojem malých modulárních reaktorů i modernizací stávajících elektráren. Firma se ale zaměří též na nábor specialistů v oblasti distribuce, obnovitelných zdrojů, technologií pro energetické úspory a digitalizaci provozu, uvedla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Skupina ČEZ zaměstnává v Česku zhruba 25 tisíc lidí.

Společnost se zaměřuje na studenty, přičemž ročně její programy a stáže absolvuje zhruba 450 zájemců. Spolupracuje také se stovkou středních odborných a průmyslových škol, gymnázií, vysokoškolských fakult a univerzit skrze exkurze, přednášky, stáže či stipendijní programy. Pořádá například letní univerzity v jaderných elektrárnách, které dosud absolvovalo téměř 1200 vysokoškoláků. Středoškoláci se mohou například účastnit třídenních specializovaných programů zaměřených na různé oblasti energetiky.

ČEZ v současné době připravuje stavbu dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Vláda v červenci rozhodla o tom, že je má postavit korejská společnost KHNP, která uspěla v tendru. Kabinet jí dal přednost před francouzskou firmou EDF. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Tendru se původně zúčastnil také Westinghouse, vláda ho však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže. První americká nabídka podle ní nesplnila podmínky. EDF i Westinghouse napadly výsledky tendru u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Společnost ČEZ také do konce letošního roku vybere partnera pro vývoj a provozování modulárních reaktorů v Česku. Vybírá mezi firmami Westinghouse, GE Hitachi a Rolls Royce. Polostátní firma v Česku plánuje do roku 2050 postavit až deset menších modulárních reaktorů o souhrnném výkonu tři gigawatty. Současné české klasické elektrárny v Dukovanech a Temelíně mají každá výkon asi dva gigawatty.

Reklama

Dukovany

Ekonomové: Česku chybí biliony na základní infrastrukturu. Investice potřebuje energetika i doprava

Vize Česka jako úspěšné země se vzdaluje, respektive její naplnění bude enormně drahé. Bude to stát biliony korun, které stát i veřejný sektor musejí investovat v nadcházejících pětadvaceti letech. A to konkrétně v oblasti energetiky, bezpečnosti, dopravní infrastruktury a v sociální oblasti, zejména ve stárnutí populace. Shodli se na tom přední ekonomové na konferenci Budoucnost české ekonomiky pořádané Sdružením pro zahraniční investice.

Přečíst článek

Akcie ČEZ prudce klesly

Další zlevňování energií. ČEZ nabídne zákazníkům lepší ceny za elektřinu i plyn

Energetická společnost ČEZ zlevní od začátku příštího roku dodávky energií pro celkem 1,7 milionu zákazníků. Cenu elektřiny na dobu neurčitou sníží o zhruba šest procent, cenu plynu o deset procent. Oproti začátku letošního roku půjde o zlevnění o stovky korun za spotřebovanou megawatthodinu, uvedla společnost ČEZ Prodej. Energie postupně zlevňují i další dodavatelé, například E.ON zlevní od října 150 tisíc klientů plyn o 12 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Temelín

Krutá pravda. Svět potřebuje dvakrát víc jaderné energie, než kolik umí vyrobit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme