Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ se chystá na stavbu modulárních reaktorů, vybírá partnera na jejich vývoj

ČEZ
Profimedia
 ČTK

Společnost ČEZ vybere do konce letošního roku partnera pro vývoj a provozování modulárních reaktorů v Česku. Vybírá mezi firmami Westinghouse, GE Hitachi a Rolls Royce, řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Polostátní ČEZ podle něj v ČR plánuje do roku 2050 postavit až deset menších modulárních reaktorů o souhrnném výkonu tři gigawatty. Současné tuzemské klasické elektrárny v Dukovanech a Temelíně mají každá výkon asi dva gigawatty.

Reklama

U modulárních reaktorů ČEZ podle mluvčího nehledá pouze dodavatele technologie. „Chceme se na vývoji a výstavbě aktivně podílet, ne být jen v poloze kupujícího - to přinese České republice násobný efekt. Využijeme dlouhodobou jadernou zkušenost českých expertů i firem,“ uvedl. Dodal, že by ČEZ s vybraným partnerem mohl vyvinutý modulární reaktor případně i nabízet dál. První modulární reaktor podle něj společnost postaví v Temelíně, vzniknout by měl podle dřívějších informací v první polovině příští dekády.

Severoamerický Westinghouse vyvíjí reaktory AP300 SMR, které mají výkon 300 megawattů jaderné energie. Firma v Praze plánuje představit ekonomické dopady svých reaktorů na ČR. Japonský GE Hitachi navrhuje modulární reaktor BWRX-300 o stejném výkonu jako reaktor Westinghouse. Rolls Royce aktuálně vyvíjí modulární reaktor o výkonu 470 megawattů jaderné energie.

Akcie ČEZ prudce klesly

Hotovo. Skupina ČEZ dokončila převzetí většiny ve firmě GasNet

Energetická skupina ČEZ dokončila převzetí většinového podílu v největším tuzemském distributorovi plynu GasNet. Touto akvizicí ČEZ podporuje přechod teplárenství od uhelné energetiky k zemnímu plynu a vodíku, oznámila firma. Za 55,21 procenta v distribuční firmě ČEZ zaplatil 846,5 milionu eur (zhruba 21,2 miliardy korun). Prodávaný podíl dosud spravovala společnost Macquarie Asset Management.

Přečíst článek

Společnost Westinghouse se účastnila také tendru na výstavbu nových tradičních jaderných bloků v Česku, vláda ji však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže kvůli nesplnění podmínek. Westinghouse v srpnu podal odvolání proti výběru vítězné korejské firmy KHNP k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. O vývoj modulárních reaktorů v ČR měl dříve zájem také další neúspěšný uchazeč o stavbu tradičních bloků, francouzská EDF. „EDF letos začátkem roku sama časově posunula svůj rozvoj SMR (malých modulárních reaktorů), to již neodpovídá naší časové potřebě,“ uvedl dnes Kříž.

Reklama

Malé modulární reaktory v budoucnu podle Kříže nahradí uhelné elektrárny, nejdříve ale uhlí nahradí plyn. Modulární reaktory podle něj budou určeny především pro dodávky tepla. Další modulární reaktory by tedy měly vzniknout na místech stávajících uhelných elektráren, firma má podle Kříže aktuálně vytipovány například lokality Prunéřov nebo Dětmarovice.

Akcie ČEZ prudce klesly

Další zlevňování energií. ČEZ nabídne zákazníkům lepší ceny za elektřinu i plyn

Energetická společnost ČEZ zlevní od začátku příštího roku dodávky energií pro celkem 1,7 milionu zákazníků. Cenu elektřiny na dobu neurčitou sníží o zhruba šest procent, cenu plynu o deset procent. Oproti začátku letošního roku půjde o zlevnění o stovky korun za spotřebovanou megawatthodinu, uvedla společnost ČEZ Prodej. Energie postupně zlevňují i další dodavatelé, například E.ON zlevní od října 150 tisíc klientů plyn o 12 procent.

Přečíst článek

Modulární reaktory je možné vyrábět sériově v továrnách a po jednotlivých blocích jich postupně víc soustředit na jednom místě. Podle expertů na jadernou energetiku se liší od velkých jaderných bloků především nižším výkonem a také rychlejší a jednodušší stavbou. Naopak provoz by mohl být podobný. Cena modulárních reaktorů ještě podle Kříže není jasná, protože zatím nikde na světě ještě nestojí.

Stát na konci srpna se společností ČEZ uzavřel bezpečnostní smlouvu pro rozvoj malých a středních modulárních reaktorů. Dohoda má zajistit bezpečnostní zájmy státu při výběru budoucího partnera pro vývoj a výstavbu takových reaktorů v ČR. ČEZ tak například bude stát informovat o výběru dodavatele.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme