Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína míří za prvenstvím v jaderné energetice. Jedenáct bloků postaví za pět let

Čína schválila výstavbu 11 jaderných reaktorů
iStock
 ČTK

Čínská vláda schválila výstavbu 11 nových jaderných reaktorů, která si vyžádá investice minimálně za 220 miliard jüanů (zhruba 700 miliard korun). S odvoláním na čínská média o tom informoval německý list Handelsblatt.

Reklama

Čína se podle listu pomocí jaderných elektráren snaží omezit emise oxidu uhličitého a za několik let by se mohla stát vedoucím světovým producentem jaderné energie.

Výstavbu 11 jaderných reaktorů v čínských provinciích Ťiang-su, Šan-tung, Kuang-tung, Če-ťiang a v autonomní oblasti Kuang-si čínská vláda schválila v pondělí. Předpokládá se, že výstavba potrvá zhruba pět let. Organizace BloombergNEF nedávno předpověděla, že Čína do roku 2030 předstihne v kapacitě jaderných elektráren Francii a Spojené státy, a stane se tak jedničkou na trhu.

Podle čínské asociace pro jadernou energetiku CNEA je teď v Číně v provozu 56 jaderných reaktorů, které tam pokrývají zhruba pět procent celkové poptávky po elektřině. Čínská investiční banka CITIC Securities předpokládá, že Peking bude v příštích třech až pěti letech schvalovat deset nových jaderných reaktorů ročně, píše Handelsblatt.

Česká republika nyní plánuje výstavbu dvou bloků v jaderné elektrárně v Dukovanech, první by měl být dokončen v roce 2036. Dodavatelem bude jihokorejská společnost KHNP, kterou česká vláda v tendru upřednostnila před francouzskou EDF. Česko nyní provozuje celkem šest jaderných reaktorů, čtyři v Dukovanech a dva v Temelíně.

Reklama

Seriál Elektromobilita: Česko má mít 35 tisíc dobíjecích míst. Bude to stačit?

Čím víc elektromobilů brázdí české silnice, tím horlivější diskuze se vedou o nutnosti vybudování dostatečné dobíjecí infrastruktury. Na pokrytí potřeb dobíjení všech elektromobilů proudí miliony ze státní kapsy, ale i ze soukromých firem. Jaká je budoucnost dobíjecí infrastruktury v Česku?

Přečíst článek

Seriál Elektromobilita: Kde hledat nejbližší nabíjecí stanice a další užitečné aplikace pro majitele elektroaut

Připravili jsme pro vás užitečný přehled toho, kde hledat informace o nabíjecích stanicích pro elektromobily. A přidali jsme tipy pro nabíjení elektromobilu v Praze.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme