Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský premiér navštívil Austrálii, zajímalo ho především lithium

Čínský premiér Li Čchiang
ČTK
 ČTK

Čínský premiér Li Čchiang navštívil továrnu na zpracování lithia ve státě Západní Austrálie, a zdůraznil tak snahu Číny o zajištění klíčových nerostných surovin používaných mimo jiné při výrobě baterií do elektromobilů, chytrých telefonů a dalších elektronických zařízení. Li ukončil návštěvu Austrálie, kam se vydal jako první předseda čínské vlády po sedmi letech, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Austrálie, která je největším světovým producentem lithia, sdílí se Spojenými státy obavy ohledně globální dominance Číny v oblasti kritických nerostů a čínské kontroly nad dodavatelskými řetězci. Minulý měsíc Austrálie zabránila zvýšení podílu několika čínských investorů ve firmě věnujících se těžbě vzácných zemin, což odůvodnila národními zájmy. Loni Canberra zablokovala snahy čínských investorů o získání lithiového dolu.

Čínský premiér se dnes v Západní Austrálii společně se svým australským protějškem Anthonym Albanesem zúčastnil jednání u kulatého stolu s podnikateli. Austrálie plánuje omezit prostý prodej surových rud, a chce se soustředit na vývoz produkce s vyšší přidanou hodnotou, včetně kompletních baterií.

Louis Vuitton

Trh s luxusním zbožím letos poroste nejpomaleji od pandemie. Brzdí ho Čína

Celosvětový prodej luxusního zboží pro osobní potřeby, jako jsou oděvy, doplňky a kosmetické výrobky, v letošním roce čeká spíše stagnace. Při konstantních směnných kurzech by mohl vykázat růst, který ale meziročně nepřekročí čtyři procenta. To bude nejslabší výkon od roku 2020, tedy od začátku pandemie. Za letošní slabý růst bude zodpovědná hlavně Čína, kde se nejbohatší lidé vyhýbají okázalému předvádění. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila společnost Bain & Company.

Přečíst článek

Albanese prohlásil, že jeho vláda hodlá vytvořit pracovní místa v provozech zaměřených na zpracování klíčových nerostů a má v úmysu dodávat produkci na širší škálu trhů. „Náš závazek investovat do místní výroby ale neznamená, že přerušíme obchodní vazby nebo že zvedneme ekonomický padací most. Ani zdaleka ne,“ podotkl.

Reklama

Spravedlivé, nediskriminující prostředí

Li vyjádřil naději, že Austrálie bude nabízet „čínským podnikům spravedlivé, nediskriminující prostředí“. „Spolupráce je důležitá pro stabilizaci průmyslových dodavatelských řetězců a posílení ekonomického růstu,“ řekl Li podle čínské státní tiskové agentury Nová Čína.

Liova návštěva je podle agentury Reuters známkou stabilizace vztahů mezi Austrálií a Čínou po období napětí, během nějž Čína uvalila na australské zboží vysoká cla a vytvořila další obchodní bariéry. Peking k těmto krokům přistoupil poté, co Austrálie vyzvala k nezávislému vyšetření původu covidu-19, který se podle některých tvrzení začal šířit z čínských laboratoří, a zakázala čínské firmě Huawei přístup k provozování sítě 5G na australském území s poukazem na bezpečnostní obavy. Po nástupu středolevé vlády premiéra Albaneseho v roce 2022 se začaly vztahy Pekingu a Canberry zlepšovat a Čína cla na většinu australského exportu již zrušila.

Čína skokově navyšuje jaderný arzenál. Stále má ale zlomek toho, co Moskva

Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) v posledním roce utrpělo velké neúspěchy diplomatické úsilí o kontrolu jaderných zbraní, a to na pozadí napjatých mezinárodních vztahů kvůli válkám na Ukrajině a v Pásmu Gazy. Nejrychleji rozšiřují svůj jaderný arzenál země jako Čína a KLDR.

Přečíst článek

Australský premiér Albanese uvedl, že jeho kancelář si dnes v souvislosti s Liovou návštěvou stěžovala u čínského velvyslanectví na incident v australském parlamentu týkající se čínsko-australské novinářky Čcheng Lej (v anglickém přepisu Cheng Lei), která byla tři roky zadržována v Číně s obviněním z vyzrazování státních tajemství.

Čcheng Lej byla v pondělí mezi reportéry, kteří pokrývali Liovu návštěvu v Canbeře. Podle australských zdrojů se dva čínští představitelé snažili bránit tomu, aby se reportérka objevila v záběrech natáčených čínskými médii, když se postavili mezi ni a kameramany. „Když se na ty záběry podíváte, vypadá to jako dost nešikovný pokus,“ prohlásil australský premiér Albanese. „Australským novinářům by nikdo neměl bránit v jejich práci. To jsme také dali čínskému velvyslanectví najevo,“ dodal.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme