Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čistý zisk Sokolovské uhelné se meziročně snížil o 61 procent

Sokolovská uhelná měla loni meziročně čistý zisk nižší o 61 procent
ČTK
 ČTK

Skupina firem Sokolovské uhelné měla v loňském roce čistý zisk 884,7 milionu korun, meziročně si tak pohoršila o 61 procent.

Reklama

Klesly rovněž tržby skupiny, oproti předloňsku zhruba o 12 procent na 10,96 miliardy korun, vyplývá z výroční zprávy skupiny zveřejněné ve Sbírce listin. Upozornil na ni Ekonomický deník.

Největší podíl na zisku celé skupiny měla Elektrárna Tisová, která loni vykázala zisk 946 milionů korun. Mateřská společnost Sokolovská uhelná vytvořila čistý zisk 143 milionů korun. Skupina má majetkový podíl v dalších více než dvaceti firmách.

Méně vytěženého uhlí

Sokolovská uhelná loni vytěžila 3,36 milionu tun hnědého uhlí, což bylo o 12 procent méně než o rok dříve. Ještě výrazněji, meziročně téměř o 38 procent, klesla výroba elektřiny na 942 gigawatthodin. Většina byla z uhelných bloků, paroplynová elektrárna ve Vřesové u Sokolova fungovala kvůli vysokým cenám zemního plynu v omezeném rozsahu. Společnost vykázala také nižší prodeje elektřiny a tepla.

Průměrný počet zaměstnanců skupiny za rok 2022 činil 1309. Nejvíce jich zaměstnávala přímo Sokolovská uhelná, a to průměrně 1202. V dceřiných společnostech pracovalo přes 130 lidí.

Reklama

Hlavním akcionářem Sokolovské uhelné je podle deníku Svěřenský fond Františka Štěpánka vedený správcem Pavlem Tomkem. Beneficientem fondu jsou vdova a děti zemřelého Františka Štěpánka. Fond vlastní 69,48 procenta akcií, dalších 20,78 procenta drží přímo Sokolovská uhelná. Zbývajících 9,74 procenta akcií loni odkoupil podnik Carbounion Bohemia podnikatele Petra Pauknera. Odděleně od skupiny působí skupina SUAS Group, která v minulých letech převzala vedlejší aktivity s delší perspektivou podnikání.

Těžba lithia (ilustrační foto)

Rio Tinto koupí za 155 miliard firmu Arcadium, bude klíčovým těžařem lithia

Britsko-australský těžařský gigant Rio Tinto převezme za 6,7 miliardy dolarů (zhruba 155 miliard korun) firmu Arcadium Lithium. Stane se tak jedním z největších producentů lithia na světě. Lithium se využívá například při výrobě baterií pro elektromobily.

Přečíst článek

Šéf Energo-Pro: S vodními elektrárnami různě po světě jsme odolní vůči krizím

Skupina Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře poslední energetickou krizi zvládla dobře, udělala si z ní ale jasný závěr. „Svět se mění a stává se více volatilním, nestabilním,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz Petr Milev, výkonný šéf této mezinárodní skupiny se sídlem v Praze. „Musíme být připraveni na to, že krize budou přicházet, umět s nimi žít, počítat s vyšší nestabilitou a výkyvy cen energií.“

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme