Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cla Čínu nijak zvlášť netrápí. Jejich elektromobily stále ve velkém pronikají do Evropy

BYD Seagull
ČTK
 ČTK

Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh, a to navzdory hrozbě vysokých cel, o kterých u dovozu těchto aut z Číny uvažuje Evropská unie. Napsal to web televize CNBC. Snahou čínských výrobců je podle něj získat na evropském trhu náskok a také zastavit nástup elektromobilů od americké společnosti Tesla.

Reklama

Čínská automobilka Nio tento týden otevřela v Amsterodamu předváděcí salon, zatímco další čínská značka Xpeng minulý týden ve Francii představila své sportovně-užitkové vozy (SUV) G9 a G6. Xpeng měl také auto vystavené na konferenci VivaTech v Paříži, podobně jedno ze svých vozidel předvedl i čínský výrobce BYD.

Čínští výrobci se snaží na unijním trhu etablovat v době, kdy Evropská komise vyšetřuje subvencovaný čínský dovoz a kdy Spojené státy už rozhodly o výrazném zvýšení cel. To v případě elektromobilů z Číny vzroste na čtyřnásobek, a to z 25 na 100 procent.

Levný čínský elektromobil

Firmy jako BYD už daly najevo obavy z výrazného snižování cen v důsledku ostré konkurence. Právě BYD má auto s názvem Seagull, což je malý, plně elektrický hatchback, jehož cena začíná už na 69 800 jüanech (220 tisíc korun). Schopnost čínských firem uvádět na trh levná auta by mohla vyvinout ještě větší tlak na zavedené výrobce automobilů, kteří by nemuseli dokázat konkurovat tak levným výrobkům.

Výroba elektromobilů v Číně v posledních letech vzkvétá díky pobídkám a podpoře ze strany čínské vlády. To ale znepokojuje politiky v Evropě a v USA. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire sice nepotvrdil, že EU chystá cla, ale řekl, že jeho cílem je „chránit náš průmysl a zajistit, aby na mezinárodní scéně panovaly rovné podmínky“.

Reklama

Největší evropská automobilka Volkswagen se domnívá, že i kdyby EU zavedla na dovoz elektromobilů z Číny cla, bude to znamenat jen krátkodobou úlevu. Důležitější je snižovat náklady, pokud chce odvětví zůstat konkurenceschopné i dlouhodobě. Finanční ředitel Arno Antlitz také upozornil, že zavedením cel unie riskuje bolestivá protiopatření ze strany Pekingu.

Generální ředitel italské automobilky Ferrari Benedetto Vigna řekl, že nástup čínských elektromobilů by měl Evropu přimět k jasné reakci. „Podle mého názoru je to pro Evropu výzva, aby začala něco dělat,“ řekl Vigna agentuře Bloomberg. Mimo jiné to podle něj znamená, že by Evropa neměla být sama se sebou tak spokojená.

Elon Musk

Musk uvedl, že má problém se zavedením cel na dovoz elektromobilů z Číny. Nedávno tvrdil opak

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk nesouhlasí s rozhodnutím prezidenta Joea Bidena výrazně zvýšit cla na dovoz elektromobilů z Číny. Účastníkům pařížské konference věnované vyspělým technologiím ve čtvrtek prostřednictvím telemostu řekl, že ho oznámení překvapilo. Ještě v lednu multimiliardář Musk říkal, že čínští výrobci aut zničí konkurenty z jiných zemí, pokud nebudou existovat žádné obchodní překážky. Informuje o tom BBC.

Přečíst článek

Šéf Renaultu Luca de Meo

A Čína se směje. Evropa levný elektromobil nyní nevytvoří. Ztracená příležitost, zní z Renaultu

Levný elektromobil značky Twingo ve spolupráci automobilek Volkswagen a Renault nevznikne, spekulace zdrojů potvrdil šéf Renaultu Luca de Meo. Uvedla to agentura Reuters, podle níž konec rozhovorů znamená komplikaci ve snaze těchto automobilek čelit konkurenci ze strany čínských výrobců elektromobilů.

Přečíst článek

dobíjecí stanice

Zdeněk Pečený: Nedojetí. Nové slovo Rekkevideangst se prosazuje v norské elektromobilitě

Severská země by už příští rok chtěla zakázat prodej vozů se spalovacími motory, řidiče ale trápí úzkost známá jako syndrom nedojetí. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Továrna čínského výrobce elektromobilů Leapmotor

Evropa byla zase příliš mírná. Akcie čínských automobilek rostou i přes zavedení cel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme