Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co všechno můžete vložit do svěřenského fondu? Odpovídají právníci

 nst
nst

První po-prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners, přináší náhled do světa svěřenských fondů. Ty se v poslední době těší stále větší popularitě.

Reklama

Martin Frolík se svým hostem, Zuzanou Koudelovou, advokátkou advokátní kanceláře PRK Partners a specialistkou na korporační právo, nemovitosti a stavebnictví, probere jak teoretickou koncepci tohoto institutu, tak praktickou stránku jeho zakládání. Mimo jiné se dozvíte, co může být předmětem vkladu nebo kde nalézt veřejně přístupné údaje o svěřenském fondu a osobách s ním spjatých.

Ve druhé části podcastu advokátka Kristýna Faltýnková přináší přehled novinek z legislativy a judikatury. Zmíní návrh nařízení vlády o koeficientu pro výpočet minimální mzdy v roce 2025 a 2026; návrh zákona o určení zástupců vybraných subjektů za účelem shromažďování elektronických důkazů v trestním řízení; návrh novely školského zákona, která má přinést relativně mnoho změn, a to například kritérium minimální velikosti školy pro obce, inovace v oblasti maturitní zkoušky nebo například pozici učitele-metodika; a návrh novely insolvenčního zákona, kterou se například zkracuje doba oddlužení pro všechny fyzické osoby na 3 roky.

Co se týče judikatury, řeč bude o rozhodnutí Nejvyššho správního soudu (č. j. 8 As 33/2024-76), které se zabývá podmínkami vydání předběžného opatření ve veřejných zakázkách. Na závěr si připomeneme tři rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), přičemž první (sp. zn. III. ÚS 679/24) se zabývá otázkou dovoleného způsobu zajištění spotřebitelského úvěru podílem v bytovém družstvu. Následuje rozhodnutí (sp. zn. II. ÚS 1519/24), ve kterém ÚS deklaroval, že odepření doznání odsouzeným samo o sobě nevylučuje zákonnou podmínku podmíněného propuštění, a to podmínku polepšení; a poslední rozhodnutí ÚS (sp. zn. I. ÚS 1661/24) se týká aplikace tzv. blanketních opravných prostředků v trestním řízení. 

Aktuální díl podcastu Právo k Ranní Kávě najdete na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newstream Podcasty najdete na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

Reklama
PRK Partners, užito se svolením

zelené investice, ilustrační foto

Právníci radí, jak se zorientovat v pravidlech udržitelných úvěrů

Financování a investice do projektů, které berou ohled nejen na životní prostředí, už se dostávají i do praxe českých finančních institucí. Udržitelným úvěrům se tak věnuje i nový díl specializovaného právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. Dozvíte se v něm například, jaká úskalí mohou potkat úvěrovanou i úvěrující stranu.

Přečíst článek

Korespondenční volba. Když odjedu na služebku, budu moci volit dopisem? Odpovídají právníci

Češi žijící v zahraničí patrně budou moci už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou. Návrh zákona vyvolal u veřejnosti vlnu otázek, některé z nich zodpoví právníci advokátní kanceláře PRK Partners, kteří tématu, které rozdělilo poslance i českou společnost, věnují již druhý díl podcastu Právo k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme