Čokoláda už jen pro bohaté. Cena za tunu překonala historický rekord
Cena kakaa pokračuje v růstu na nové rekordy a poprvé překonala 10 tisíc dolarů (232 600 korun) za tunu. K hlavním příčinám patří obavy o dodávky kvůli špatné úrodě v důležitých pěstitelských zemích v západní Africe. Od začátku letošního roku už se cena zvýšila o více než 130 procent, upozornil server zpravodajské televize CNBC.
Pozornost se nyní soustředí na nadcházejí sklizeň v západní Africe. Pobřeží Slonoviny, které je největším producentem kakaa na světě, se potýká s vyššími teplotami, než tam bývá obvyklé. To vyvolalo sucho a snížilo úrodu. K poklesu úrody přispěla také virová choroba, která postihuje kakaovník a způsobuje vážné poškození rostlin. Hrozba nižších dodávek přichází v době, kdy poptávka po čokoládě zůstává vysoká, včetně zemí, jako jsou například Spojené státy.
Další pěstitelské země, jako je Brazílie či Ekvádor, se snaží zvýšit produkci. Trvá však několik let, než nově vysazené kakaovníky začnou plodit boby. Podle předpovědi Mezinárodní organizace pro kakao klesne v letošní sezoně poměr mezi celkovým množstvím kakaa skladovaným v zásobách a množstvím kakaa, které je skutečně zpracováno na výrobu kakaových produktů, jako je kakaový prášek a kakaové máslo, na nejnižší hodnotu za více než 40 let.
Listová zelenina patří mezi nutričně nejbohatší druhy potravin v poměru ke kalorické zátěži. Je tedy vhodná pro konzumaci při hubnutí, protože díky vysokému obsahu vlákniny a mikronutrientů zasytí a také není potřeba nijak omezovat konzumaci. A čím zbarvenější zelenina, tím více prospěšných látek obsahuje.Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být
Enjoy
Prudký růst cen kakaa je špatnou zprávou pro spotřebitele, protože čokoládovny budou muset přenést rostoucí ceny komodity na konečné zákazníky. Analytici upozorňují, že žádná globálně obchodovaná komodita letos nezdražuje rychleji a že ceny čokolád a jiných kakaových produktů by se mohly zvýšit až o desítky procent.
Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že už loni reagoval na růst cen kakaových bobů cukrovinkářský kolos Mars, který snížil gramáž své čokoládové tyčinky, aniž snížil také její cenu. V podobném duchu by mohly v nadcházejících měsících podle něj reagovat na současnou situaci také další výrobci čokolády. Výrobci cukrovinek začínají ve zvýšené míře nahrazovat čokoládu ve svých výrobcích třeba karamelem, místo kakaového másla pak využívají třeba lacinější palmový olej.
Řeznické řemeslo je v Česku téměř na vymření. Každý devátý řezník loni pověsil řemeslo na hřebík. Vyplývá to z dat Potravinářské komory. Na trhu chybí tisíce řezníků. A zájem mladých o učební obor je nicotný, zní od zaměstnavatelů i profesních organizací. Ani rostoucí platy na tom nic moc nemění. Řeznické řemeslo upadá. Poctivou tlačenku válcují kuřata ze supermarketu, stýská si řezník
Zprávy z firem
„Malou ochutnávkou toho, co vše se ještě může na trhu s čokoládou stát, je nynější předvelikonoční dění v Brazílii, tedy v zemi, kde lidé oslavě Velikonoc tradičně přikládají poměrně silný význam. Někteří tamní prodejci oblíbených čokoládových vajíček je už kvůli růstu ceny nabízejí na splátky,“ upozornil Kovanda.
Velké čokoládovny se proti cenovým výkyvům dokážou alespoň částečně zajistit finančními deriváty. Pokud ale silný růst ceny trvá dlouho, což je nyní právě případ kakaových bobů, většinou už musejí tento nárůst přenést i do cen svých produktů.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.