Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid nabírá na síle. Od začátku září testy odhalily již více než 10 tisíc nakažených

Pozitivní antigenní test na covid-19
ČTK
 ČTK

Pozitivní test na covid-19 mělo podle statistik ministerstva zdravotnictví v září zatím víc než 10 tisíc lidí, téměř každý třetí testovaný pro zjištění diagnózy. Více nemocných bylo naposledy za začátku letošního roku. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) začalo od září přibývat obecně akutních respiračních infekcí (ARI), kam kromě covidu-19 započítávají lékaři i chřipku nebo další sezonní onemocnění.

Reklama

Proti závažnému stavu, který mohou infekce způsobit, chrání podle odborníků očkování. „Čím je člověk starší a nemocnější, tím větší smysl dává každoroční podzimní očkování proti chřipce a covidu. Obě infekce mohou člověka potrápit a bývají příčinou 'celkového zhoršení stavu' a dekompenzace chronických nemocí, pro které je nutná hospitalizace,“ uvedl na sociální sítí X Marek Štefan z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

Data o ARI jsou zatím dostupná za první dva zářijové týdny. SZÚ otestoval téměř 1200 vzorků, nejčastěji se v nich vyskytuje virus SARS-CoV-2, rhinoviry, které jsou nejběžnějšími původci nachlazení, a mykoplazmata způsobující zápaly plic. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel lékaři evidovali v prvním zářijovém týdnu 616 a ve druhém 819 nemocných na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní nárůst byl o třetinu.

Případů covidu-19 do statistik přibylo do 22. září víc než v letošním lednu, kdy začaly klesat počty způsobené loňskou vlnou epidemie. V nemocnicích bylo minulý týden průměrně 135 hospitalizovaných, z nich 12 na jednotkách intenzivní péče.

Jaké jsou příznaky?

Praktická lékařka Ludmila Bezdíčková na konci srpna řekla, že covid-19 se v poslední době často projevuje jako hutnější rýma provázaná horečkou, trvá zhruba pět dní až týden. Ne každého pacienta je podle ní nutné testovat, podstoupit test by ale podle ní měli starší nebo jinak rizikoví pacienti, kteří mohou dostat antivirotické léky.

Reklama

V ČR jsou dostupné vakcíny upravené na aktuální typ koronaviru, objednáno jich podle ministerstva zdravotnictví je zhruba 700 tisíc. „Každý člověk se může nechat očkovat u svého praktického lékaře pro dospělé, ale pokud lékař z nějakého důvodu neočkuje, může se nechat očkovat u jakéhokoliv jiného praktika,“ uvedl v srpnu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Proti covidu-19 se za poslední rok nechalo očkovat asi 400 tisíc lidí, většinou senioři. Proti chřipce zhruba polovina.

Cordyceps

Biohacking: Cordyceps pomůže srdci, trávicímu systému a odstraní stres

Jako ostatní populární medicinální houby, i Cordyceps se stal pomocníkem při zdravotních problémech dnešního moderního člověka. Jedná se o houbu, která je pro své výrazné zdraví vylepšující účinky v čínské medicíně používána po tisíce let. Jde o parazitickou houbu, které existují stovky druhů. Podobně jako univerzálně používaná reishi je i cordyceps adaptogenem. To znamená, že v těle kompenzuje negativní dopady stresu a posiluje organismus, zvyšuje energii a potlačuje únavu.

Přečíst článek

Moringa je trendy doplněk stravy

Biohacking: Zázračný elixír života existuje. Moringa oddaluje stárnutí

Moringa je trendy doplněk stravy možná proto, že kombinuje účinnost a širokospektrálnost multivitamínu s přirozeným vzhledem zelené byliny. Jde o rychle rostoucí strom, který se hojně vyskytuje v Asii a Africe a všechny jeho části jsou vhodné k lidské výživě. Jako univerzální tonikum se moringa používá tisíce let v tradičních východních medicínským naukách.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Potvrzeno: Mark Zuckerberg za covidu cenzuroval Facebook. Donutila ho vláda Joea Bidena

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme