Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cvrkot u polských hranic. Bělorusko a Čína tam pořádají společné vojenské cvičení

Bělorusko a Čína pořádají společné cvičení u hranic s Polskem
ČTK
 ČTK

Bělorusko a Čína zahájily v pondělí společné vojenské cvičení, a to jen několik kilometrů od hranic Polska, členského státu Severoatlantické aliance. Cvičení začalo v předvečer summitu NATO, uvedla agentura Reuters s odvoláním na komuniké běloruského a čínského ministerstva obrany. Není jasné, kolik vojáků se cvičení zúčastní, dodal Reuters.

Reklama

„Události ve světě jsou alarmující, situace je neutěšená, proto budeme cvičit nové formy a metody plnění taktických úkolů,“ citovalo běloruské ministerstvo obrany generálmajora Vadima Denisenka jako velitele běloruských sil speciálních operací. Ministerstvo na sociální síti rovněž zveřejnilo snímky z příletu čínských vojáků. Bylo to poprvé, co na běloruském vojenském letišti přistál čínský letoun, upozornili pozorovatelé z opozičního projektu Belaruski Hajun, který monitoruje pohyby především ruské vojenské techniky v zemi.

Cvičení s kódovým označením Útočící sokol se koná ve vojenském prostoru poblíž města Brest a potrvá do 19. července. V rámci „protiteroristických cvičení“ mají vojáci nacvičovat nočního přistání, překonávání vodních překážek a operace v zastavěných oblastech.

Usnadnění spolupráce

„Společný výcvik má za cíl zlepšit sladění zúčastněných jednotek a prohloubit praktickou spolupráci mezi oběma armádami,“ uvedlo čínské ministerstvo.

Běloruské ministerstvo obrany v dalším příspěvku na sociální síti Telegram tvrdilo, že uskupení sil NATO na hranici s Běloruskem se rychle zvětšuje, což zvyšuje napětí v regionu. „Naše země přijímá veškerá možná opatření, aby zabránila eskalaci. Pokud však někdo překročí naše hranice, bude reakce tvrdá,“ prohlásilo.

Reklama

Reuters připomněl, že na summitu NATO ve Washingtonu se scházejí představitelé 32 členských zemí, aby jednali o další vojenské a finanční podpoře Ukrajiny, která se už déle než dva roky brání ruské agresi. Bělorusko dovolilo Rusku použít své území jako nástupiště k invazi na Ukrajinu v únoru 2022.

Klára Dostálová

Patrioty pro Evropu vede Bardella ze strany Le Penové, Dostálová je místopředsedkyní

V Bruselu oficiálně vznikla europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), do jejíhož čela byl zvolen šéf francouzského Národního sdružení (RN) Jordan Bardella, informoval bruselský zpravodaj serveru Euronews. Místopředsedkyní se stala europoslankyně za ANO Klára Dostálová.

Přečíst článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdogan chce napravit vztahy se Sýrií. Do země pozve Asada

Turecko hodlá v blízké době pozvat syrského prezidenta Bašára Asada k možným rozhovorům o narovnání vztahů mezi sousedními zeměmi. Podle tureckých médií to dnes řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vztahy mezi Sýrií a Tureckem byly prakticky zpřetrhány po vypuknutí syrské občanské války v roce 2011, v níž Ankara podporovala povstalce usilující o svržení Asada.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme