Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další průtahy? Francouzská EDF podala návrh na přezkoumání českého jaderného tendru

EDF, francouzská energetická společnost
iStock
 ČTK

Návrh na přezkoumání tendru na stavbu nových jaderných bloků v Česku podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) také francouzská společnost EDF. Už dříve oznámil podání odvolání americký Westinghouse. Firmy protestují proti postupu zadavatele zakázky, tedy společnosti ČEZ, a výběru korejské společnosti KHNP. EDF k podanému rozkladu sdělila, že jím chce zajistit dodržení zásad férovosti a transparentnosti soutěže.

Reklama

Podle ČEZ má tendr bezpečnostní výjimku, a není tak možné proti průběhu řízení podávat odvolání. Antimonopolní úřad odpoledne uvedl, že otázkou přípustnosti odvolání se bude zabývat ve správním řízení.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel návrhy od americké společnosti Westinghouse i od francouzské skupiny EDF proti postupu zadavatele ve výběrovém řízení na výstavbu jaderného bloku/bloků. Úřad se v současné době s obsahem obou návrhů seznamuje,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Přesný obsah námitek obou firem zatím úřad nesdělil. Americký Westinghouse ovšem už v pondělí uvedl, že korejská firma KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru nabízenou v Česku. KHNP s tím nesouhlasí. Obě firmy vedou kvůli používání technologie dlouhodobý spor, zabývá se jím mezinárodní arbitráž

Jde o transparentnost

Podání rozkladu proti rozhodnutí v tendru potvrdila také EDF, učinila tak v pondělí. „Tímto krokem se EDF snaží zajistit, aby výběrové řízení dodržovalo zásady férové soutěže a transparentnosti, které nejlépe slouží zájmům České republiky, jejího průmyslu a občanů, a to zejména v evropském kontextu,“ uvedla francouzská společnost. Zároveň potvrdila, že její původní nabídka na stavbu až čtyř reaktorů nadále platí.

Reklama

Podle ČEZ, který je zadavatelem zakázky, má však tendr bezpečnostní výjimku, která podle zákona umožňuje zadavateli nepostupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. „Výběrové řízení probíhá na základě bezpečnostní výjimky, a tak uchazeč nemůže napadnout průběh výběrového řízení u ÚOHS,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Postavit je má korejská společnost KHNP, která uspěla v tendru, v němž jí česká vláda dala přednost před francouzskou firmou EDF. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by se měla podepsat do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Tendru se původně zúčastnil také Westinghouse, vláda ho však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže. První americká nabídka podle ní nesplnila podmínky.

Čína schválila výstavbu 11 jaderných reaktorů

Čína míří za prvenstvím v jaderné energetice. Jedenáct bloků postaví za pět let

Čínská vláda schválila výstavbu 11 nových jaderných reaktorů, která si vyžádá investice minimálně za 220 miliard jüanů (zhruba 700 miliard korun). S odvoláním na čínská média o tom informoval německý list Handelsblatt.

Přečíst článek

Westinghouse rozporuje výběr Korejců na dostavbu Dukovan. Nezmůže nic, tvrdí ČEZ

Americká společnost Westinghouse Electric Company podala odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti výběru korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele pro stavbu nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Podle Westinghouse nemají Korejci licence k nabízené technologii. ČEZ, který má tendr na starosti, reagoval, že díky bezpečnostní výjimce je odvolání Westinghouse bezpředmětné.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme