Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další rána pro Liberty. Hutě nemají žádný reálný finanční plán, říká insolvenční správce

Další rána pro Liberty. Hutě nemají žádný reálný finanční plán, říká insolvenční správce
Profimedia
 ČTK

Insolvenční správce dosud neobdržel od hutní společnosti Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, udržitelný plán další činnosti firmy. Způsob řízení pohybu peněz je podle správce založený na improvizaci bez jakékoliv koncepce a racionálního plánu.

Reklama

Zástupci firmy Liberty na schůzce prozatímního věřitelského výboru minulý týden uvedli, že nemají naplánované relevantní příjmy, proto s nimi nepočítají v cash-flow plánu. Vyplývá to ze záznamu v insolvenčním rejstříku. 

Insolvenční správce, kterým je Šimon Peták z TP Insolvence, ve zprávě uvádí, že již v červnu bezprostředně po vyhlášení úpadku požadoval po podniku základní informace, včetně plánu cash-flow, výroby a obchodu. O plány žádal opakovaně, firma však tvrdila, že je nemá a musí je teprve připravit. Přislíbila vypracování tří variant, a to nejpozději do 1. července. Správce obdržel 2. července dvě varianty, obě však označil za neracionální a nepodložené. Plány v obou případech počítaly se schodkem, a to 16,01 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 406 milionů korun) a 23,18 milionu eur (588 milionů korun). V obou návrzích však nebyly započteny mzdové náklady. Mzdy přitom zaměstnancům již dva měsíce hradí stát prostřednictvím úřadu práce.

Další verzi podnik předložil minulý týden a do konce roku v ní počítá se schodkem 11,25 milionu eur (285 milionů korun). V tomto plánu však započítává náklady pouze na 1750 zaměstnanců, podnik jich má zhruba 5000. Ani tento plán podle insolvenčního správce nelze považovat za reálný.

Reklama

Huť Liberty Ostrava

Moravia Steel stojí o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty. Hromadné výpovědi se odkládají

Skupina Moravia Steel - Třinecké železárny má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty Ostrava. Apeluje na její zaměstnance, aby zatím nepodávali výpovědi. Skupina to uvedla v prohlášení po jednání s představiteli vlády o strategii výroby oceli v České republice. Má i strategický plán budoucího využití areálu prvovýroby ostravské huti.

Přečíst článek

Definitivní konec? Liberty Ostrava se chystá sfouknout koksovnu

Hutní firma Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborářů by se propuštění mohlo týkat až 2600 lidí. Společnost má zhruba 5000 pracovníků. Firma návrh na snížení počtu zaměstnanců předložila odborům dnes. Liberty to oznámila v tiskové zprávě, kolika zaměstnanců by se propouštění mohlo týkat, v ní neuvedla.

Přečíst článek

Miliardář Chrenek má zájem o rourovnu ostravských hutí Liberty

Skupina Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka se seriózně zabývá možností provozování některých provozů druhovýroby Liberty Ostrava. Konkrétně jde o rourovnu. Uvedla to mluvčí skupiny Moravia Steel Petra Macková Jurásková.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme