Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další rána pro Zetor. Výrobce traktorů loni víc než zdvojnásobil ztrátu

Zetor Proxima HS 110
ČTK
 ČTK

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors loni víc než zdvojnásobil ztrátu. V roce 2022 hospodařil po zdanění se ztrátou 103 miliony korun, za rok 2023 ztrátu prohloubil na 272 milionů.

Reklama

Tržby společnosti loni klesly o 30 procent na 1,63 miliardy korun, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Letos v květnu firma oznámila, že propustí 160 lidí, tedy přes polovinu zaměstnanců. V červenci uvedla, že celkem do konce letošního září propustí 200 lidí. Loni podle výroční zprávy pracovalo ve firmě 317 lidí.

Vedení Zetoru už dříve uvedlo, že v Brně skončí s výrobou vlastních motorů a převodovek, bude je nakupovat z Itálie a Německa. V Brně bude dál sídlit oddělení marketingu, vývoje, obchodní oddělení a v továrně se budou sestavovat traktory pro Evropu a USA.

FOTOGALERIE: Jak šel čas se značkou Zetor

Reklama

„V roce 2023 se společnost Zetor Tractors setkala s výzvami, které ovlivnily její výkonnost a finanční stabilitu. Navzdory prvotnímu nárůstu prodejů traktorů začátkem roku 2023 se prodeje během roku výrazně propadly. Bylo to jednak z důvodu dovozu levnějších komodit z Ukrajiny, který způsobil pokles výkupních cen komodit v EU, pokles trhů ovlivnily také vysoké úrokové sazby financování a inflace. Zemědělci tak nebyli schopni pokrývat veškeré náklady na produkci a začali omezovat výdaje,“ uvedlo vedení společnosti ve výroční zprávě.

Doplnilo, že jeden z nejvýraznějších poklesů trhů zaznamenala firma v Polsku, které pro ni bylo jedním z nejvýznamnějších trhů. Propad poptávky byl podle vedení Zetoru patrný napříč Evropskou unií a zvýšil počet skladových traktorů. Firma se také setkala s tlakem ze strany dodavatelů, kteří vzhledem k rostoucí inflaci zvýšili ceny surovin a služeb.

V roce 2023 výrobce traktorů představil prototyp nové modelové řady, která v jeho portfoliu nahradí současné řady Foreterra a Crystal, Zetor plánuje i další modelové řady.

Brněnský výrobce v roce 2023 vyrobil 1044 traktorů, o rok dříve to bylo 1749 traktorů. Podobně se snížily prodeje, ze 1734 traktorů v roce 2022 na 1026 v loňském roce.

Značka Zetor vznikla původně jako oddělení brněnské Zbrojovky, první tři traktory dostali zákazníci v březnu 1946, od stejného roku je také registrována ochranná známka, která spojuje někdejší označení Zbrojovky „Zet“ s koncovkou slova traktor. Na místo svého současného areálu se firma přestěhovala v polovině 50. let. Po pádu komunistického režimu a rozpadu tradičních trhů se podnik pohyboval na hraně existence, z potíží se dostal po roce 2002, kdy ji odkoupil současný majitel, bratislavská firma HTC Investments.

Evropští zemědělci brojí proti masu z laboratoře, které umějí vyrábět i české firmy

Itálie zakázala pod pokutou 150 tisíc eur výrobu a prodej laboratorně kultivovaného masa. V Radě Evropské unie leží nóta podpořená i Českou republikou, podle níž kultivované maso ohrožuje základy evropského modelu zemědělství. Jaká hrůza že to ohrožuje Evropany? Potraviny, na které zemědělci nedostanou dotace.

Přečíst článek

Armádní technika využívající technologii Tatra

FOTOGALERIE: O české obrněnce roste zájem. Poptává je řada armád

Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada, vyrábí vozidla Pandur II a Titus. K dalším tuzemským výrobcům patří podnik SVOS se svým strojem Vega a o své místo na zbrojařském nebi usiluje i skupina Zetor, která pokračuje v přípravě výroby armádního obrněnce Gerlach. Podívejte se v galerii na různé modifikace obrněnců české výroby.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Gazprom

Reakce na ztrátu. Ruská vláda nařídila Gazpromu, aby za loňský rok nevyplácel dividendy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme