Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dbalý je na svobodě. Z desetiletého trestu za korupci si odseděl přes třetinu

Někdejší ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý
ČTK
 ČTK

Soud dnes podmíněně propustil z vězení někdejšího ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Stanovil mu sedmiletou zkušební dobu, uvedl server Seznam Zprávy s tím, že rozhodnutí je pravomocné, protože státní zastupitelství s ním souhlasilo. Dbalý byl za mřížemi kvůli braní úplatků, z desetiletého trestu si odpykal přes třetinu.

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl o Dbalého dřívějším návratu na svobodu v neveřejném zasedání, napsal server s odvoláním na Dbalého advokátku Katarínu Kožiakovou Oboňovou. Následujících sedm let lékař nesmí spáchat trestný čin, jinak se do vězení vrátí.

Dbalého rozsáhlá korupční kauza se týkala zmanipulovaných nemocničních tendrů. Podle rozsudků si ředitel přišel na úplatky ve výši několika desítek milionů. Klíčovým důkazem byl i jeho deník, do nějž si přijímaní peněz zapisoval. Hájil se tím, že šlo o uměleckou fikci. Policie Dbalému zajistila rozsáhlý majetek včetně kufru, v němž měl hotovost, zlato a známky za 34,5 milionu korun.

Dbalý čelil třem různým obžalobám. V prvních dvou větvích kauzy - které zahrnovaly jednak zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože, jednak tendry na poradenské, účetní a právní služby - mu soudy uložily celkový trest deseti let vězení a také propadnutí veškerého majetku. Stíhání ve třetí větvi - která se týkala mimo jiné tendru na zařízení pro pracoviště navigované neurochirurgie - pak zastavily pro neúčelnost. Dbalý by totiž za přijímání úplatků mohl dostat celkový trest jen o dva roky vyšší, protože v českém právním řádu se tresty nesčítají a maximální sazba je právě dvanáctiletá.

O dřívější propuštění z výkonu trestu, kam nastoupil v červnu 2021, Dbalý neúspěšně usiloval již v únoru. V mezičase se Nemocnici Na Homolce dopisem omluvil za újmu, kterou jí způsobil.

Reklama

Bývalí manažeři Wirecardu musí podle soudu zaplatit odškodné 140 milionů eur

Bývalí manažeři německé Wirecard musí zaplatit obří odškodné

Mnichovský soud nařídil třem bývalým členům představenstva zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard, aby zaplatili odškodné ve výši 140 milionů eur (zhruba 3,5 miliardy korun) plus úroky. Podle soudu se při některých finančních operacích dopustili přinejmenším nedbalosti, takže jsou zodpovědní za vzniklé škody, napsala agentura DPA.

Přečíst článek

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

Zbavte Bystroně imunity, žádají Němci Evropský parlament

Nejvyšší státní zastupitelství v Mnichově požádalo Evropský parlament, aby zbavil imunity europoslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Karel Březina

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

Přečíst článek
Zleva právník Tomáš Sokol a obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška u soudu

David Ondráčka: Případ hejtmana Krkošky poukázal na korupci ve zdravotnictví. Změnilo se něco?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme