Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Definitivní konec? Liberty Ostrava se chystá sfouknout koksovnu

Definitivní konec? Liberty Ostrava se chystá sfouknout koksovnu
Profimedia
 ČTK

Hutní firma Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborářů by se propuštění mohlo týkat až 2600 lidí. Společnost má zhruba 5000 pracovníků. Firma návrh na snížení počtu zaměstnanců předložila odborům dnes. Liberty to oznámila v tiskové zprávě, kolika zaměstnanců by se propouštění mohlo týkat, v ní neuvedla.

Reklama

Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že podle informací, které od vedení firmy odboráři dostali, by se propouštění mohlo týkat až 2600 lidí. Podle něj je to více než polovina současného počtu zaměstnanců.

"Budeme žádat insolvenčního správce, aby převzal pravomoci představenstva, aby představenstvo toto nemohlo udělat, aby nemohlo ty lidi propustit. Tím se snižuje hodnota firmy, protože majetek Liberty Ostrava je bez zaměstnanců v podstatě skoro bezcenný," řekl Slanina. Zhruba 2300 zaměstnanců by podle něj mělo odejít do konce listopadu a 300 do konce ledna.

Prodlužování agónie

"Toto obtížné opatření zřejmě povede k nezbytnému snížení nákladů, které je nutné provést, aby mohly být zachovány životaschopné provozy druhovýroby spolu s pracovními místy v této části podniku a bylo zajištěno, že společnost bude atraktivní pro potenciální nové vlastníky nebo investory. Společnost Liberty dokončuje výběr mezinárodní investiční banky, která povede proces hledání nového majitele těchto provozů," sdělila firma.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy jí Tameh zastavil dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. V červnu na sebe firma podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. V návrhu Liberty uvedla, že její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun. Zaměstnanci Liberty Ostrava už dva měsíce nedostali mzdy a náhrady jim vyplácí stát prostřednictvím úřadu práce.

Reklama

Výrobní závod Liberty Ostrava v Kunčicích

Úřad práce chystá černý scénář pro případ hromadných výpovědí v Liberty

Úřad práce se chystá na možnost, že by zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava začali naráz podávat výpovědi. Připravuje se tak na případné zapsání většího počtu lidí do evidence nezaměstnaných a rychlé vyřizování podpor. Podle generálního ředitele úřadu práce Daniela Krištofa j je nutné mít i "černý scénář".

Přečíst článek

Koksovnu i svou poslední fungující vysokou pec huť odstavila a už déle než půl roku je udržuje v takzvaném teplém útlumu, kdy je teplo podstatně nižší než při normálním provozu. Dnes společnost uvedla, že podle navrhovaného plánu by se zařízení na výrobu železa a oceli odstavila a udržovala, ale koksovna by se zavřela.

„To by mělo dopad na všechny zaměstnance těchto provozů, kromě těch, kteří jsou potřební k bezpečné údržbě těchto agregátů, a také na další pozice v celém podniku. Toto obtížné rozhodnutí odráží zákonné povinnosti společnosti Liberty Ostrava v rámci insolvence, mezi které patří odpovědnost vůči věřitelům za zachování životaschopného podniku,“ uvedla firma.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Kolik zaměstnanců zůstane v Liberty? Záležet bude na novém investorovi, řekl Jurečka

Zaměstnanci zadluženého hutního podniku Liberty Ostrava mohou žádat o půjčky od Moravskoslezského kraje pro překlenutí doby bez výplaty. Náhrady mezd by mohl prvním pracovníkům začít Úřad práce ČR posílat příští týden. Odboráři zatím odrazují pracovníky hutě od podávání hromadných výpovědí. O podnik mají podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vážný zájem dva investoři.

Přečíst článek

 

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme