Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Deprimovaní Britové. Naše země je v žalostném stavu, uvedli v průzkumu

Britové vidí stav své země černě
iStock
 ČTK

Britové nejčastěji ze sedmi evropských národů tvrdí, že jejich země je v žalostném stavu. Ohledně budoucnosti jsou nejvíce pesimističtí Francouzi, kteří se nejčastěji domnívají, že se situace v příštích 12 měsících zhorší.

Reklama

Podle listu The Guardian to vyplývá z průzkumu, který se uskutečnil několik týdnů před volbami, které v obou zemích pravděpodobně znatelně změní politickou krajinu. Sondáž agentury YouGov také zjistila, že ve všech zkoumaných zemích s výjimkou Dánska panuje všeobecná nespokojenost s tím, jak se věci vyvíjejí, a nedostatek optimismu.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si autorské fotografie z Liverpoolu - města fotbalu, Beatles a Batmana

Voliči v Británii půjdou k urnám 4. července a očekává se, že hlasování ukončí 14 let vlády konzervativců, zatímco druhé kolo hlasování ve Francii 7. července pravděpodobně přinese obrovský nárůst podpory krajní pravice a parlament, v němž žádná strana nebude mít dostatek křesel, aby získala celkovou většinu. První kolo hlasování se koná v neděli.

Reklama

Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Karel Pučelík: Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Většina obyvatel Spojeného království není s pobrexitovým vývojem spokojená. Světoví ekonomové ve své předvolební intervenci zmiňují zlepšení vztahů s Evropskou unií jako klíčový bod na cestě k oživení stagnující ekonomiky. Tak proč se tématu takřka všichni politici před volbami vyhýbají jak čert kříži?

Přečíst článek

Optimističí Dánové

Na dotaz, zda si myslí, že je na tom jejich země v současné době špatně, odpovědělo 80 procent obyvatel Spojeného království „velmi špatně“ nebo „spíše špatně“ - ve srovnání se 71 procenty ve Francii, 70 procenty v Německu, 68 procenty v Itálii, 67 procenty ve Španělsku, 49 procenty ve Švédsku a 25 procenty v Dánsku.

Britové také častěji než obyvatelé ostatních zkoumaných zemí uváděli, že stav jejich země je „obecně horší“, jiné státy jsou na tom lépe podle 43 procent respondentů. Pro srovnání: 41 procent Italů se domnívá, že jejich země je na tom hůře než ostatní, 40 procent Španělů, 34 procent Němců, 29 procent Francouzů, 27 procent Švédů a sotva šest procent Dánů. V Dánsku se naopak 47 procent lidí domnívá, že je na tom jejich země lépe než ostatní.

Pesimističtí Francouzi

Když se však výzkumníci lidí zeptali, zda očekávají, že se situace v nadcházejícím roce v jednotlivých zemích zlepší, byli nejpesimističtější Francouzi. Až 50 procent z nich očekává opak a 30 procent se domnívá, že situace zůstane „přibližně stejná“.

Ursula von der Leyenová je nadále největší favoritkou na post šéfa budoucí Evropské komise.

Karel Pučelík: Jak bude vypadat nový „pravicový“ Evropský parlament

Evropský parlament se o víkendu posunul znatelně doprava. Některé parlamentní skupiny i národní lídři dostali tvrdou lekci, ale konec proevropské koalice to znamenat nemusí. Ursula von der Leyenová je nadále přední kandidátkou na vedení Evropské komise, místo ale nemá jisté.

Přečíst článek

Na příštích 12 měsíců se netěší ani respondenti v Německu, kde si krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) v nedávných eurovolbách vedla lépe než sociální demokracie (SPD) kancléře Olafa Scholze. Celkem 43 procent Němců uvedlo, že očekává zhoršení situace.

Naopak nejoptimističtější byli opět Dánové: pouze 15 procent z nich si myslelo, že se situace zhorší.

Ačkoli většina průzkumů byla provedena těsně před volbami do Evropského parlamentu, které se konaly na počátku tohoto měsíce, výsledky lze podle deníku považovat za další důkaz nedůvěry voličů v politiky na kontinentu, že dokáží provést smysluplnou změnu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Karel Pučelík: Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme