Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Desetiletí růstu výrobci Ytongu loni překazila inflace

Desetiletí růstu výrobci Ytongu loni překazila inflace
Profimedia
 ČTK

Výrobci tvárnic Ytong, společnosti Xella CZ z Hrušovan u Brna, v loňském roce poprvé od roku 2013 meziročně klesly tržby i zisk po zdanění. Tržby firmy se snížily o 40 procent na 1,82 miliardy korun, zisk po zdanění klesl o 67,5 procenta na 293 milionů korun. Důvodem byl pokles výkonu stavebnictví i inflace a růst úrokových sazeb. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Reklama

„Ekonomická situace je poznamenána především důsledky války na Ukrajině včetně souvisejících sankcí vůči Rusku, narušenými dodavatelskými řetězci, energetickou krizí, nejistotou na komoditních a finančních trzích. V průběhu roku 2023 klesala produkce pozemního stavebnictví i bytové výstavby, největší pokles byl zaznamenán v segmentu nových rodinných domů, kde byl propad 30 procent. Tato situace se negativně promítla i do odbytu výrobků prodejců stavebních hmot, firmu Xella nevyjímaje,“ uvedlo vedení společnosti ve výroční zprávě.

Kvůli klesajícímu objemu objednávek firma vytvořila scénáře postupu pro případ dalšího poklesu prodejů. Na začátku letošního roku proto začala společnost snižovat rozpočty jednotlivých oddělní a upravila také rozpočet pro investice a opravy. „Dále došlo k redukci zaměstnanců v závodech v Horních Počaplech a Hrušovanech a úpravě směnnosti v těchto závodech. Nižší jednotky zaměstnanců byly propuštěny i na dalších odděleních,“ uvedla firma.

Propad tržeb i zisku po zdanění přišel poprvé od roku 2013, kdy se Xella spojila s konkurenční firmou Hebel CZ. Podle výsledků ve výročních zprávách společnosti od té doby zisk i tržby setrvale stoupaly až do roku 2022, kdy Xella utržila přes tři miliardy korun a vykázala zisk po zdanění 900 milionů.

Xella CZ vyrábí v Hrušovanech u Brna, Chlumčanech na Plzeňsku a Horních Počaplech na Mělnicku, v roce 2023 pro ni pracovalo v průměru 283 lidí, tedy o 34 méně než v roce 2022. V ČR vyrábí pórobeton, koncern Xella kromě toho vyrábí i vápencopískové tvárnice, sádrovláknité a izolační desky. Patří do mezinárodního koncernu Xella International GmbH, který je jedním z předních podniků na evropském trhu se stavebninami.

Reklama

Český průmysl se propadá stále hlouběji. Nedaří se ani stavební výrobě

Průmyslová produkce v Česku v červnu zrychlila meziroční pokles na 3,4 procenta, v květnu se snížila o 3,2 procenta. V meziměsíčním srovnání byl výkon českého průmyslu o 0,7 procenta vyšší. Hodnota nových zakázek oproti loňskému červnu vzrostla o 4,1 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ten představil i výsledky českého stavebnictví a zahraničního obchodu.

Přečíst článek

Výstavba bytů, ilustrační foto

Stavební firmy nemají zakázky, šetří i kutilové. A všichni věří v obrat

Rostoucí ceny energií, materiálů, prací i hypotečních sazeb poslaly tuzemské stavebnictví do útlumu, stavební výroba v červenci meziročně klesla o téměř tři procenta. Útlum stále nekončí – stavební firmy včetně těch menších hlásí propad zájmu o zakázky a co víc, podle firem v září ještě více ochladl zájem i ze strany koncových zákazníků a nižší tržby hlásí i hobbymarkety, vyplývá z vyjádření zástupců trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme