Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině

Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině
iStock
Zdeněk Pečený
pez

Diamanty jsou možná věčné, ale poptávka po nich rozhodně ne. Nelehké časy nyní zažívají jak těžaři, tak i zpracovatelé drahých kamenů. A na pomyslném vrcholu současné krize stojí ti z Indie.

Reklama

Právě indický diamantový průmysl zažívá v posledních letech těžší časy. Trnem v oku se pro tradiční těžaře nejen tam staly diamanty pěstované v laboratořích, které mohou být až o 85 procent levnější než ty přírodní. Cenovou dostupnost těchto kamenů už ocenil například i tradiční klenotnický obr De Beers. Firma se sice zpočátku proti vypěstovaným kamenům vymezovala. Ale v roce 2018 obrátila a představila vlastní značku laboratorních diamantů.

Ovšem nejen laboratorní diamanty stojí za klesající poptávkou. Odborníci tvrdí, že covidové lockdowny, současné geopolické napětí v Evropě a na Blízkém východě a klesající poptávka na klíčových trzích diamantový průmysl nepříznivě ovlivnily. Ankur Daga, zakladatel a generální ředitel společnosti Angara, obchodníka se šperky, řekl CNBC, že věří, že ceny přírodních diamantů by mohly během příštích 12 měsíců klesnout o dalších 15 až 20 procent. „Obchod s leštěnými diamanty celkově klesl o více než 30 procent kvůli globální recesi,“ uvedl pro BBC Vallabh Lakhani, šéf výrobce šperků Kiran Gems.

Indie dováží 30 procenta svých surových diamantů z ruských dolů. Ty jsou nyní pod sankcemi Západu, v rámci dvanáctého balíku, který země Evropské unie shcválily loni v prosinci. EU v něm mimo jiné postihuje zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů.

V únoru letošního roku se přidaly i Spojené, které zakázaly dovoz určité kategorie neprůmyslových diamantů vytěžených nebo získaných v Rusku bez ohledu na to, zda byly jakýmkoliv způsobem zpracovány ve třetí zemi. 

Reklama

Leštiči v problémech

Nervozita z vývoje kolem diamantového průmyslu tvrdě zasahuje Indii. Město Surat ve státě Gudžarát zpracovává 90 procent světových diamantů a zaměstnává více než 800 tisíc leštičů. Město má 15 velkých leštících linek s ročním obratem více než 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Jenže indický vývoz broušených a leštěných kamenů klesl z 23 miliard dolarů v roce 2022 na 16 miliard dolarů v roce 2023 a očekává se, že v roce 2024 dále klesnou na 12 miliard dolarů, píše BBC.

Odbory indických pracovníků v diamantovém průmyslu řekly BBC, že jen za posledních šest měsíců přišlo o práci kvůli poklesu více než 30 tisíc lidí. A nese to neblahé následky. Indické odbory totiž dále tvrdí, že kvůli vyhazovu spáchalo sebevraždu nejméně 65 lidí. BBC uvádí, že toto číslo nelze nezávisle ověřit.

Italské pohoří Dolomity obsahuje minerál dolomit

Minerál vytvořený v laboratoři otevírá nové možnosti materiálovému inženýrství

Výzkumníci vyřešili záhadu vzniku jednoho zajímavého minerálu, v laboratoři dokázali řídit jeho utváření, a nabízejí tak možnosti lepší výroby materiálů pro polovodiče, solární panely a další technologie.

Přečíst článek

Diamantový důl v Africe

Obří diamant. Rentgenová technologie nalezla v Africe půlkilový drahokam

Prvenství mezi drahokamy si již téměř 120 let drží 3106 karátový Cullinan Diamond, který byl v roce 1905 objeven v Jižní Africe. Nyní s k němu, s hmotností téměř půl kilogramu, tedy zhruba 2492 karátů, přiblížil diamant získaný z dolu v Botswaně.

Přečíst článek

Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů (asi 5,56 milionu korun).

Whisky, drahé hodinky nebo automobily. Do jakého luxusního zboží je nejlepší investovat?

Investice do luxusního zboží se v roce 2023 znehodnotily v průměru o jedno procento, za deset let ale vynesly 100 procent. Vyplývá to z Indexu luxusních investic, který sestavuje společnost Knight Frank. Inflace v ČR činila loni 10,7 procenta, za desetileté období 41,6 procenta.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Diamant, ilustrační foto

Ceny diamantů z loňského rekordu již klesly o 18 procent, roste zájem o ty syntetické

Přečíst článek
Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Otevřel si důl s diamanty

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Vrací se s diamanty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme