Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do Rattajova TMR vstupuje fond J&T Arch. Stane se druhým největším akcionářem

Zakladatel, předseda představenstva a generální ředitel TMR Igor Rattaj
ČTK
 ČTK

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments upsal nově vydávané akcie slovenské společnosti Tatry mountain resorts (TMR) a s podílem 20,6 procenta se nepřímo stal jejím druhým největším akcionářem. Hlavním akcionářem TMR, která provozuje lyžařské areály a další atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, zůstává i po skončeném úpisu zakladatel, předseda představenstva a generální ředitel Igor Rattaj.

Reklama

J&T Arch se úpisu zúčastnil prostřednictvím fondu JTFG Fund II Sicav, který byl založený bankovním holdingem J&T Finance Group a v němž fond momentálně vlastní 99,9 procenta všech investičních akcií.

TMR vlastní či provozuje horská střediska, zábavní parky, hotely a další doplňková aktiva na Slovensku, v Polsku, České republice a Rakousku, do kterých v uplynulých 15 letech investovala více než 400 milionů eur, tedy asi deset miliard korun. V posledním uzavřeném fiskálním roce končícím v říjnu 2023 dosáhla skupina TMR rekordního konsolidovaného zisku před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 59,4 milionu eur.

Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

Igor Rattaj: Byznysově je Česko Evropa. Slovensko spíš vesnice

Igor Rattaj dělí svůj čas i byznys mezi Česko, Slovensko a jejich sousední země. Vládce horských středisek, aquaparků a hlavní akcionář společnosti TMR je ve svých třiapadesáti letech již legendou česko-slovenského kapitalismu. Pro finanční skupinu J&T v Česku v devadesátých letech zakládal banku, je průkopníkem horského byznysu a s firmou Tatry Mountain Resorts ovládá středisko ve Špindlerově Mlýně, které je centrem české byznysové elity. Krom byznysových aktivit je zapáleným filmovým i divadelním hercem. „Česko i Slovensko jsou na stejné cestě, ale každé jinými kroky. Česko je pod větším vlivem Západu, ale ani Slovensko v žádném případě není proruská země,“ říká miliardář v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB 4.

Přečíst článek

Perspektivní investice

Úpisem nově získaný kapitál 120 milionů eur, tedy tři miliardy korun, plánuje společnost použít k posílení své kapitálové struktury, kterou v minulých letech výrazně negativně ovlivnila vládní opatření souvisejícími s pandemií covid-19. „Po oddlužení se skupině uvolní prostředky pro další rozvoj a zejména zvyšování hodnoty pro akcionáře,“ řekl Rattaj.

Reklama

„Sektor cestovního ruchu a volnočasových aktivit vnímáme v dlouhodobém kontextu jako velmi perspektivní. Zejména pokud společnost jako TMR vlastní nebo provozuje regionálně unikátní aktiva. TMR považujeme za provozně zdravou firmu v čemž nám poslední zveřejněné výsledky dávají za pravdu,“ uvedl investiční ředitel J&T Finance Group a člen investičního výboru J&T Arch Adam Tomis.

Úspěšný marketér Karel Vágner je hvězdou magazínu Newstream CLUB 4

Karel Vágner: Jsem mediální žoldák

Karel Vágner je široké veřejnosti známý hlavně jako manžel topmodelky Simony Krainové. Ale Karel Vágner je především obchodník, podnikatel, také dlouholetý manažer v médiích, v marketingu, reklamních agenturách, stál u zrodu mnoha projektů jako ekonomický deník E15, Média Bohemia, přeprodal Profimedii, ve vydavatelství Vltava Labe Press poskládal veleúspěšný set televizích magazínů TV Mini, TV Star. „Částečně jsme se přesunuli do Dominikánské republiky a naladili se na ostrovní způsob života. Říkáme si, že když ne teď, tak kdy bude čas se věnovat všem těm bláznivostem i našim krásným dětem.“

Přečíst článek

TMR je lídrem v provozování horských středisek a zábavních parků a poskytování turistických služeb ve střední a východní Evropě s portfoliem zahrnujícím nejvýznamnější horská střediska, zábavní parky, golfové resorty a hotely v regionu. Společnost se obchoduje na burze cenných papírů v Bratislavě, Praze a ve Varšavě.

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments je hlavní investiční platformou skupiny J&T. Fond investuje do podniků, projektů a partnerství. Fond spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů. Fond je obchodovaný na Burze cenných papírů Praha.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

TMR si jde na burzy pro miliardy. Chceme ozdravit firmu, říká Igor Rattaj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme