Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do zdravotních startupů přitečou desítky milionů korun

Do zdravotni péče přitečou desítky milionů
Picabay
Stanislav Šulc

Inovace ve zdravotnictví patří k největším investičním příležitostem současnosti. Potvrzuje to rostoucí počet start-upů, které v oblasti zdravotní péče vznikají. Česká IT firma Fons JK Group nyní začala spolupracovat s investiční společností Moondust Ventures a společně se chystají v dalších letech investovat desítky milionů korun do nadějných startupů v oblasti zdravotnictví.

Reklama

Společnost Fons JK Group, majitel přední české IT společnosti Stapro, uzavřela smlouvu o spolupráci s investiční společností Moondust Ventures. V první fázi plánují společně investovat do nadějných startupů v oblasti zdravotní péče, léčebných postupů a přidružených technologií. V druhé fázi pak společnosti plánují založit a spravovat investičních fond zaměřený právě na inovativní zdravotnické investice.

„První společné investice se očekávají v průběhu léta 2024. V současné době probíhá analýza a due diligence několika možných cílů v České republice, Rakousku a Řecku. Očekává se, že úroveň investic v příštích čtyřech až pěti letech přesáhne 20 milionů eur,“ uvedl pro portál newstream.cz jednatel Moondust Ventures Marios Nicolettis.

Alzheon Martina Tolara získal dalších 100 milionů dolarů. Lék na Alzheimera by mohl být na trhu již příští rok

Společnost Alzheon, za níž stojí český vědec Martin Tolar, finišuje třetí fázi testování svého prostředku ALZ-801. Ten by měl mít výrazný vliv na snižování dopadů Alzheimerovy choroby zejména u mladších pacientů. Nyní Alzheon získal v nejnovějším kole financování dalších 100 milionů dolarů. „Díky této investici máme dostatek prostředků na ukončení poslední fáze testování našeho léku,“ uvedl Martin Tolar.

Přečíst článek

Geograficky se investice budou primárně zaměřovat na prostor střední a východní Evropy, přesah je pravděpodobný i do západní Evropy a jiných částí světa. Investice budou směřovat především do raných fází rozvoje nových technologií a do podpory univerzitních týmů pracujících na nadějných projektech.

Reklama

Nové technologie mají potenciál zásadně změnit postupy a řešení ve zdravotní péči po celém světě. Ať už se jedná o algoritmy umělé inteligence radikálně zvyšující efektivitu diagnostické péče, řešení urychlující vývoj léčiv nebo poskytování zdravotní péče na dálku, je zřejmé, že nové technologie mění poskytování zdravotní péče rychleji, než bylo dříve myslitelné. Společnost Fons chce být aktivním hráčem v této oblasti a spolupráce s Moondust Ventures nám takovou roli zprostředkuje,“ uvedl Leoš Rajbr, předseda správní rady Fons.

Zdravotní start-upy na vzestupu

Právě oblast zdravotní péče se v posledních deseti letech zařadila mezi sektory, kde vznikalo výrazné množství startupů. Z aktuálního Smart Reportu 2024, který mapuje vývoj startupové scény v Česku za poslední dekádu, vyplývá, že oblast medical až do roku 2022 patřila vždy mezi tři největší startupové sektory, v roce 2016 pak byl vůbec nejrychleji rostoucím, když předběhla i oblast vývoje softwaru.

Obálka magazínu newstream CLUB 4

Kupte si elektronickou verzi magazínu Newstream CLUB s byznysmenem Karlem Vágnerem

Tématem nového vydání magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem dvě země, jeden trh. Hvězdami jsou lidé, co se pohybují v obou světech: marketér a podnikatel Karel Vágner, miliardář Igor Rattaj, mladý William Rudolf Lobkowicz, spisovatel Jozef Karika, šéfkuchař Ihnačák a investorka Andrea Ferancová Bartoňová.

Přečíst článek

Nejčastějšími inovacemi, kterým se mladé firmy zabývají, pak jsou zejména telemedicína, nositelná elektronika, využití strojového učení a umělé inteligence a digitalizace zdravotních procesů a správa dokumentace.

Evropa nezaostává

Díky tomuto rychlému rozvoji od roku 2010 vzniklo minimálně sto startupů, z nichž se staly takzvaní jednorožci, tedy jejich valuace překročila hranici 1 miliardy dolarů. A na rozdíl od jiných sektorů je právě oblast medical care tou, kde evropské firmy nijak nezaostávají za těmi americkými či asijskými.

„Pro Moondust Ventures je spolupráce s tak silným partnerem, jako je Fons nesmírně důležitá. Spojení expertizy, kontaktů a kapitálové síly obou týmů nám umožní investovat do společností, které řeší nové společenské potřeby jako je například zvýšení účinnosti, dostupnosti a včasnosti léčby. Tato spolupráce je nejen ekonomicky zajímavá, ale i lidsky obohacující,“ dodal ke spolupráci Nicolettis z Moondust Ventures.

Generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková

Penta Hospitals letos proinvestuje 500 milionů. S penězi pomůže i „velká“ Penta

Rozšíření lůžek ve stávajících zařízeních, ale i zcela nové domy se speciální péčí. To chystá největší soukromý poskytovatel sociálních služeb v Česku skupina Penta Hospitals. Za roky 2023 a 2024 mají investice dosáhnout celkem miliardy korun. Část financí poskytne i investor Penta Investments.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest

Největší podvod v dějinách Silicon Valley. Elizabeth Holmesová míří do vězení na 11 let

Přečíst článek

Alzheon Martina Tolara získal dalších 100 milionů dolarů. Lék na Alzheimera by mohl být na trhu již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme