Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dostavba Pražského okruhu se opět přiblížila. Povolení získaly další dva úseky

Pražský okruh
ČTK
 ČTK

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné závazné stanovisko se stavbou dvou úseků Pražského okruhu mezi D8 a D6. Jejich součástí je také severní přemostění Vltavy. 

Reklama

Dokument je zveřejněný na úřední desce portálu EIA a upozornil na něj server Zdopravy.cz. Ministerstvo řeší také posudek pro stavbu třetího úseku, tedy z Březiněvsi do Satalic.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může pokračovat v přípravě stavby. „Dle závěrů v dokumentaci EIA provedeného posouzení lze předpokládat, že přínosy spojené s převedením tranzitní dopravy na novou dálniční komunikaci převáží nad zápory, které jsou spojené s vedením nové komunikace dnes relativně klidovým územím," uvedl MŽP, které zároveň stavilo několik desítek podmínek.

Kilometry tunelů

Oba úseky budou dohromady měřit zhruba 15 kilometrů. Velká část trasy bude svedená do tunelů. Z Ruzyně do Suchdola jsou naplánovány tři o celkové délce 3,45 kilometru, mezi Suchdolem a Březiněvsí budou rovněž tři o celkové délce 1,2 kilometru. Náklady by měly podle odhadů být 16 miliard korun.

Proti plánované trase bojují tamní radnice. Koncem srpna 2022 ale Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost městské části Praha-Dolní Chabry. Neúspěšnou stížnost proti rozhodnutí Městského soudu v Praze podal také spolek Chvalská a několik obyvatel Prahy.

Reklama

Vnější okruh kolem Prahy má po dokončení měřit asi 83 kilometrů, v současnosti je v provozu zhruba polovina. Kromě severozápadní části chybí také jihovýchodní úsek mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Ten by se měl začít stavět do konce příštího roku, první úseky v této části by mohly být v provozu do konce roku 2027. Kompletně dokončený by měl být Pražský okruh do roku 2033 spolu s celou základní dálniční sítí, jak dříve uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Dálnice D10

Stanislav Šulc: Už půl roku jezdíme na dálnicích 150 za hodinu. Tedy alespoň teoreticky

Léto, čas dovolených a nacpaných dálnic. Ty přitom letos procházejí jednou z největších proměn za desítky let, když podle zákona nově můžeme jezdit až 150 kilometrů v hodině. Tato revoluce ale nese několik šrámů, předně že to půjde jen někde a je vůbec otázka, jestli se to někdy povede zrealizovat.

Přečíst článek

Ražba tunelu na Faerských ostrovech

Další tunel na severu. Čeští stavaři premiérově prokopali Faerské ostrovy

Tým techniků společnosti Metrostav Norge prorazil silniční tunel na nejjižnějším Faerském ostrově Sudurøy. Stavba je více než kilometr dlouhá a propojila vesnice Fámjin a Øroðvíkar. Tunel nahradí původní horskou cestu, která je zvláště v zimních měsících téměř neprůjezdná. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Stát zavede jednodenní dálniční známku. Stát bude jako jízdenka vlakem z Prahy do Plzně

Stát zavede jednodenní dálniční známku. Cena? Jako jízdenka vlakem z Prahy do Plzně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme