Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dotaci na stavbu penzionu získal Vratislav Mynář neoprávněně

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář
ČTK
 ČTK

Dotace na stavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kvůli níž je obžalovaný bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář, byla poskytnuta neoprávněně, uvedla úřednice Dana Koplíková.

Reklama

V kauze, kterou projednává zlínská pobočka brněnského krajského soudu, Koplíková svědčila jako někdejší vedoucí odboru kontroly a plateb Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava. Úřad v roce 2011 téměř šestimilionovou dotaci Mynářově firmě Clever Management na penzion vyplatil. Za dotační podvod a poškozování finančních zájmů Evropské unie hrozí Mynářovi až osm let vězení. Vinu odmítl.

Podle obžaloby společnost v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu, která měla původně sloužit jako ubytovna pro sportovce, dříve dotovalo 13 miliony korun ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Peníze od něj v roce 2008 získal Spolek Chřibák, v němž byl Mynář hospodářem. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem uzavřela smlouvu o pronájmu rozestavěného objektu. Smlouva ale byla podle obžaloby v rozporu s podmínkami dotace, spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Clever Management následně využití budovy změnil na penzion. Na jeho vybudování též požádal o dotaci z evropských fondů a získal 5,99 milionu korun. Loni peníze vrátil.

Samořízené taxi Tesla Cybercab

Lukáš Kovanda: Pobídkami nejsou myšleny dotace. Pobídkou je volný trh

Brusel vymýšlí jako pokutami pořádně Muskovi „zatopit“. EU ale místo pokut, dotací a dluhu má usilovat o vytváření podnikatelsky přívětivého prostředí, jinak bude dále ekonomicky upadat

Přečíst článek

Právě podmínka MŠMT, na základě které nesměla být budova pronajímána, je podle Koplíkové stěžejní skutečností, na základě které podle ní Clever Management neměl evropskou dotaci získat. „Nájemní smlouva mezi Spolkem Chřibák a společností Clever Management v podstatě z našeho pohledu nebyla legální,“ řekla úřednice.

Reklama

Na fakt, že stavba v Osvětimanech byla už dříve financována z MŠMT a podrobnosti o podmínkách resortu, za kterých se tak stalo, podle ní úřad narazil až v letech 2018 a 2019, a to na základě podnětu novinářů. Svědkyně uvedla, že kdyby tyto poznatky úřad měl v době podání žádosti, mohl by ji vyřadit.

Pochybili úředníci?

Podle obžaloby nechal žádost o dotační podporu na stavbu penzionu vypracovat Mynář jako jednatel firmy Clever Management, podepsal ji a doručil na pracoviště příslušného úřadu. Obžalovaný však tvrdí, že ji zpracovala najatá firma Europrofin, ve které byl v té době jedním ze tří jednatelů. Minulý týden řekl, že žádost nevyplňoval, nečetl a pouze ji podepsal. Dnes Mynář uvedl, že Clever Management ani Europrofin nepochybili. Tvrdí naopak, že pochybili úředníci, kteří podle něj žádost dostatečně nezkontrolovali.

Kauza Čapí hnízdo žije. Policie obvinila dva manažery Agrofertu

Kauza Čapí hnízdo stále žije. Policie obvinila finanční ředitelku Agrofertu

Policie obvinila finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a člena představenstva firmy Imoba Františka Šlingra z křivé výpovědi u soudu v kauze Čapí hnízdo. Ve středu to uvedl server Seznam Zprávy. Kriminalisté se případem zabývají z podnětu soudce Městského soudu v Praze, který případ padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda řešil.

Přečíst článek

Za Europrofin žádost o dotaci zpracoval Jan Podzimek. Dnes u soudu uvedl, že informaci o tom, z jakých zdrojů byla financována ubytovna pro sportovce, která zůstala ve fázi hrubé stavby a projekt penzionu na ni navazoval, neměl. Řekl také, že nepředpokládá, že by se Mynář seznamoval s obsahem žádosti před jejím odevzdáním. „Je fakt, že mi to nekontroloval do detailů,“ řekl svědek. Kdo žádost podepsal, nevěděl.

Podzimek i jeho kolega ze společnosti Europrofin Jan Stindl vypověděli, že žádost o dotaci konzultovali s pracovníky úřadu, který ji později firmě Clever Management poskytl. „Pokud by v žádosti něco chybělo, nebylo uvedeno, nesplňovalo podmínky žádosti o dotaci, byla by žádost vyřazena,“ řekl Stindl.

Hlavní líčení bylo původně nařízeno také na čtvrtek. Kvůli zdravotní indispozici předvolané svědkyně však soud jednání zrušil. Dokazování v případu by tedy mělo pokračovat až 11. prosince.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Karel Březina

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

Přečíst článek
Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme