Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahota učí Čechy nekouřit. Ukazují to výsledky Philip Morris

Drahota učí Čechy nekouřit. Ukazují to výsledky Philip Morris
 ČTK

Kvůli rostoucí ceně cigaret i jejich alternativ ubývá v ČR i na Slovensku kuřáků. Dopad to má na byznys předního výrobce tabákových výrobků. Zisk společnost Philip Morris ČR loni klesl o osm procent na 3,3 miliardy korun.

Reklama

Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, loni klesl meziročně čistý zisk o osm procent na 3,3 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH se snížily o 1,8 procenta na 20,6 miliardy korun. Loňské podnikání významně ovlivňovala kombinace externích negativních faktorů, uvedla firma v tiskové zprávě.

Celkový odbyt bezdýmných alternativ a výrobků určených ke kouření v ČR a na Slovensku se snížil o 9,7 procenta na 10,1 miliardy kusů, poklesl především trh s cigaretami. Odbyt bezdýmných výrobků se oproti předchozímu roku téměř nezměnil.

„Navzdory makroekonomickým podmínkám, inflačním tlakům a nejistotě, které mají vliv na kupní sílu spotřebitelů, ale i rostoucímu konkurenčnímu prostředí v nabídce klasických cigaret i bezdýmných alternativ, prokázala naše společnost výraznou odolnost,“ uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová.

Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu

Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu

Nahřívaný tabák jako alternativu pro kouření klasických cigaret do letošního března stát podporoval tím, že byl oproštěn od spotřební daně. Historicky první, kdo v červenci 2017 přivedl nahřívaný tabák na trh, byl Philip Morris, následován dalším gigantem JT International. Poté s obdobným produktem následovaly další firmy a tato forma konzumace nikotinu se jako alternativa ke klasickému kouření během šesti let značně rozšířila. 

Přečíst článek

Reklama

Češi se učí nekouřit

Po několika rozkolísaných letech bylo podle ní zejména ve druhé polovině roku možné sledovat postupný návrat k celkové stabilizaci trhu. „Pozitivní zprávou je, že odbyt náplní do našich bezdýmných alternativ se meziročně nezměnil, a to i navzdory říjnovému zákazu nahřívaných náplní s charakteristickou příchutí v Česku," dodala Gontkovičová.

Firma loni pokračovala v rozšiřování nabídky bezdýmných produktů, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. V Česku pak především v kategorii elektronických cigaret. Celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných tabákových výrobků v Česku v roce 2023 klesl o 10,3 procenta na 15,6 miliardy kusů, na Slovensku o čtyři procenta na 7,1 miliardy kusů. Philip Morris uvedl, že zůstává lídrem na obou trzích s odhadovaným tržním podílem 39,6 procenta v ČR a 53,4 procenta na Slovensku.

V Česku se celkový odbyt společnosti snížil o 11,1 procenta na 6,3 miliardy kusů. Prodeje tabákových výrobků určených ke kouření v tuzemsku klesly o 0,7 miliardy na 4,1 miliardy kusů, zatímco prodej bezdýmných alternativ činil 2,3 miliardy kusů a zůstal na úrovni předchozího roku. Na Slovensku se celkový odbyt společnosti snížil o 7,3 procenta na 3,8 miliardy kusů. Prodeje tabákových výrobků určených ke kouření tam poklesly meziročně o 0,3 miliardy kusů na 2,7 miliardy kusů, zatímco prodej bezdýmných alternativ dosáhl 1,1 miliardy kusů a meziročně se také nezměnil.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Úklid odhozených cigaretových nedopalků ve Španělsku zaplatí tabákové firmy

Rázný krok Španělska. Úklid odhozených cigaretových nedopalků zaplatí tabákové firmy

Tabákové firmy ve Španělsku budou muset nést náklady za uklízení milionů cigaretových nedopalků, které kuřáci každý rok odhodí na zem. Vyplývá to z balíčku nových ekologických opatření s cílem redukovat odpad a zvýšit recyklaci, který vstoupí v platnost tento pátek, informoval zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek

Češi více nakupují cigarety v Polsku, jsou tam levnější i o 50 korun na krabičku.

Levnější cigarety z Polska připraví českou státní kasu o sedm miliard, spočítaly tabačky

Češi si uvykli jezdit za levnějšími nákupy do Polska. Nejsou to jen potraviny, ale také tabákové výrobky. Vždyť cenový rozdíl na krabičce cigaret z Polska je v průměru 50 korun. A český stát z těchto nákupů nevyinkasuje ani korunu na spotřební dani. Jen kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku tak stát přijde o sedm miliard korun, spočítaly tabákové společnosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Philip Morris ČR

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme