Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dráhy hledají kupce pro šest poliklinik, které nyní pronajímají Chrenkovi

Dráhy hledají kupce pro šest poliklinik, které nyní pronajímají Chrenkovi
Profimedia
 ČTK

České dráhy (ČD) hledají kupce železničního zdravotnictví. Zájemci o koupi části závodu, jehož součástí jsou polikliniky v České Třebové, Nymburku, Olomouci, Ostravě, Plzni a Praze, mohou podávat přihlášky do konce letošního září.

Reklama

V současné době jsou polikliniky pronajaty skupině Agel miliardáře Tomáše Chrenka. Polikliniky provozuje společnost Dopravní zdravotnictví, která je součástí skupiny Agel. Současná smlouva o nájmu vyprší na konci roku 2027. Agel má zájem provozovat zdravotnická zařízení i nadále, uvedla mluvčí skupiny Radka Miloševská.

„Jsme přesvědčeni, že se České dráhy musejí soustředit na svůj hlavní byznys – dopravu – a ne na něco, s čím už řadu let nemají žádné zkušenosti. Prostřednictvím výběrového řízení chceme zjistit, jaký by byl o železniční zdravotnictví zájem, a to dříve než současný nájem vyprší,“ uvedl k zahájení výběrového řízení generální ředitel Českých drah Michal Krapinec. Pokud ale nabídky zájemců nebudou atraktivní, nevyloučil ani možnost pokračování nájmu za nově ujednaných podmínek i dál po roce 2027.

Přihlášku a podmínky najdou zájemci na webu Českých drah. Dopravce upozorňuje, že jednou ze základních smluvních podmínek bude závazek potenciálního kupujícího k zachování provozu zdravotnických zařízení po dobu deseti let od podpisu smlouvy o převodu části závodu.

Zájem o provoz trvá

„Agel má i nadále zájem provozovat zdravotnická zařízení v České Třebové, Nymburku, Olomouci, Ostravě, Plzni a Praze. Konkrétní záležitosti týkající se podobných obchodních rozhodnutí však standardně komentujeme až po jejich oficiálním uzavření,“ uvedla mluvčí skupiny.

Reklama

Záměr prodat polikliniky pronajímané firmě Agel schválilo představenstvo ČD letos lednu. Podle tehdejších informací serveru e15 chtějí dráhy prodejem získat více než miliardu korun. Server Zdopravy.cz dříve uvedl, že předložení návrhu na prodej železničních poliklinik do konce roku 2024 je součástí systému odměn pro šéfa drah Krapince.

Prezident Miloš Zeman a miliardář Tomáš Chrenek na snímku z roku 2015.

Miliardář Chrenek opustil vedení školy CEVRO, za desítky milionů jej vyplatil exministr Langer

Miliardář Tomáš Chrenek opustil soukromou vysokou školou CEVRO, vyplatil ho z ní další ze zakladatelů školy - bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Operaci potvrdil Langer Ekonomickému deníku. Cena finančního vypořádání se podle neoficiálních informací pohybovala v desítkách milionů korun, napsal server.

Přečíst článek

Byznys s ocelí už Chrenkovi miliardy nenese

Zisk skupiny Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka loni spadl pod 100 milionů korun z předloňských 5,6 miliardy. Firma se potýká s poklesem poptávky i vysokou inflací. Tržby klesly meziročně o necelých 12 procent na 66,6 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme