Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dusno kolem Commerzbank. Plány na její převzetí se nelíbí vedení, vládě ani konkurenci

Šéf německé Commerzbank Manfred Knof
ČTK
 ČTK

Šéf německé Commerzbank Manfred Knof odmítl návrhy na převzetí ze strany italské banky UniCredit Group, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Představitelé německé vlády byli navíc podle informací listu Financial Times překvapeni, že UniCredit zvýšila podíl v Commerzbank na devět procent, a dávali najevo, že s případným převzetím banky nesouhlasí. Německý stát je s 12procentním podílem stále největším akcionářem Commerzbank. Možnosti, jak UniCredit případnou akvizici zkomplikovat, hledá i konkurenční Deutshce Bank, upozornila agentura Bloomberg.

„Jsme samozřejmě přesvědčeni o svých vlastních plánech,“ řekl Knof s tím, že si přeje, aby banka zůstala nezávislá. Reagoval tak na výroky ředitele UniCredit Andrey Orcela, který připustil, že má zájem o plné převzetí německé banky. Knof nicméně dodal, že vedení banky se bude zabývat všemi návrhy v souladu se závazky vůči akcionářům.

Peněženka, ilustrační foto

Banky lákají nové klienty na tisícikorunové odměny

Hned několik bank v Česku vás letos na podzim finančně odmění, pokud splníte jejich podmínky. Nabízejí odměny ve výši až několika tisícikorun. Někde je nabídka zaměřená jen na zbrusu nové klienty, jinde zase musíte být nejen klienty banky, ale i být dostatečně aktivní, abyste na bonus dosáhli. Podívejte se, jaké jsou nyní možnosti, jak si jde trochu přilepšit za to, že si vyzkoušíte služby nové banky.

Přečíst článek

UniCredit nedávno od německé vlády odkoupila 4,5 procenta akcií Commerzbank. Současně na trhu získala dalších 4,5 procenta veřejně obchodovaných akcií, čímž svůj podíl zvýšila na devět procent. Stala se tak po státu druhým největším akcionářem. Tento náhlý krok podle Financial Times německé vládní představitele zaskočil.

Reklama

Před začátkem tohoto měsíce Berlín UniCreditu a evropským konkurentům, kteří kroužili kolem Commerzbank, opakovaně signalizoval, že nemá zájem jim své akcie prodávat, napsal server listu Financial Times. Plán německé vlády byl od začátku prodat svůj podíl po částech různým investorům.

„Ve chvíli, kdy bylo nevratně zahájeno zanesení transakce do účetních knih, ministerstvo financí nevědělo, že UniCredit vlastní další akcie Commerzbank,“ sdělilo Financial Times německé ministerstvo. Naopak šéf UniCreditu Andrea Orcel v televizi Bloomberg TV řekl, že vláda o nákupu dalších akcií Commerzbank ze strany UniCredit věděla.

Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.

Pád Lehman Brothers před 16 lety odstartoval největší krizi za sto let

Finanční krize z let 2008 a 2009 přinesla světa éru ultra nízkých úrokových sazeb po překvapivě dlouhou dobu. Těžily z toho nemovitosti a technologické firmy.

Přečíst článek

Podle agentury Bloomberg se také největší německý finanční dům Deutsche Bank snaží hledat způsoby, jak italské bance UniCredit případnou akvizici ztížit. Instituce, která by vznikla spojením Commerzbank s italskou skupinou, by totiž patřila mezi pět největších bankovních skupin v EU a zřejmě by byla větší než Deutsche Bank. V minulosti Deutsche Bank vlastnila menšinový podíl v Commerzbank a v roce 2019 jednala o fúzi obou ústavů. Jednání však zkrachovala.

Odborový svaz Verdi už minulý týden vyzval spolkovou vládu, aby přestala odprodávat další akcie. Podle pravidel akciového trhu ale Německo stejně může začít prodávat další akcie až za tři měsíce. Zároveň zástupci odborové centrály uvedli, že se případné akvizici nebo fúzi budou bránit „všemi dostupnými prostředky“.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme