Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pardubický Eldis hlídá indický vzdušný prostor. Dodá další radary za stovky milionů

Radarový systém společnosti Eldis
Eldis
 nst
nst

Společnost Eldis Pardubice, český výrobce aktivních radarových systémů, získala významnou zakázku v Indii. Firma, jejíž radary pokrývají prakticky celý vzdušný prostor této země, do roku 2026 dodá do Indie další dvě desítky radarů. Kromě toho aktuálně řeší v Indii zakázku od indického námořnictva a pobřežní stráže na 11 kombinovaných radarů a letos vyhrála tendr na dodávku přesného přibližovacího radaru nové generace pro organizaci HAL. Po dokončení všech instalací bude v Indii fungovat téměř šest desítek radarů společnosti Eldis.

Reklama

Na indickém trhu je Eldis Pardubice, člen divize CSG Aerospace průmyslové skupiny CSG miliardáře Michala Strnada, aktivní dlouhodobě. Již dnes pokrývají radary pardubického výrobce téměř celý vzdušný prostor této rozlohou sedmé největší země světa. Úspěch v tendru na dalších dvacet radarů pro tamní řízení letového provozu Airports Authority of India (AAI) je nejlepším důkazem dobře fungující spolupráce a kreditu, který Eldis v Indii získal. Celkem objednaných 20 radarů se skládá z 11 kombinovaných  a 9 sekundárních radarů. Některé budou dodány jako náhrada starších radarů, z větší části však budou radary umístěny na nová letiště.

Stamilionový obchod

„Celá tato zakázka bude v řádu vyšších stovek milionů korun. Objednávka je v souladu s indickým programem Vision 2040, v níž je mimo jiné popsaný dramatický růst civilní letecké dopravy v zemi. Program vydalo tamní ministerstvo pro civilní letectví. Rozvoj letectví v Indii je v porovnání s Evropou nebo jinými částmi světa obrovský. Není to jenom vize, jak napovídá název programu. Skutečně ho realizují,“ říká Filip Vogel, obchodní ředitel Eldisu Pardubice, který zároveň vede dceřinou společnost Eldis India.

Michal Strnad, majitel CSG

Strnad kupuje za desítky miliard divizi sportovního vybavení americké firmy Vista Outdoor

Společnost Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada koupí za 1,96 miliardy dolarů (44,4 miliardy korun) divizi sportovního vybavení americké firmy Vista Outdoor. Firmy o transakci jednaly od loňska, Vista nabídku přijala až díky tomu, že CSG v pondělí nabízenou částku zvýšila o 50 milionů dolarů.

Přečíst článek

Také proto, že objednávka souvisí se zmíněným programem Vision 2040, na dodávky nových radarů Indové spěchají. První dva, konkrétně pro letiště Jewar a Nová Bombaj, budou dodány ještě v letošním roce. Kompletní dvacítka by měla být dle smlouvy předána do konce roku 2026. Také vzhledem k velkému rozmachu letectví v Indii půjde z větší části o nové instalace. Jen část dodaných radarů nahradí starší zařízení. Například Nová Bombaj je zcela nové letiště, které zvýší obslužnost tohoto přístavního města s více než patnácti miliony obyvatel.

Reklama

Nová generace

„Do Indie v rámci tendru nedodáváme naše radary nové generace, protože podmínkou výběrového řízení bylo, že zařízení musejí být alespoň tři roky v provozu. Radar naší nové generace přesto do Indie dodáme. Letos jsme uspěli v tendru na přesný přibližovací radar ve fixní verzi, který je určen na letiště Bangalore na jihu Indie. Tendr vypsala organizace HAL, Hindustan Aeronautics Limited, což je velká firma pod ministerstvem obrany, která vyvíjí vlastní letadla a vrtulníky a sídlí právě v Bangalore,“ popisuje Filip Vogel.

Hangár JAT

Letecké opravny Job Air Technic mění ředitele a chystají stavbu lakovny

Ostravská společnost Job Air Technic (JAT), která se zaměřuje na údržbu, opravy a speciální zákaznické úpravy dopravních letadel Airbus a Boeing, vstoupila do čtvrté dekády na trhu. Ročně pod rukama jejích techniků projde zhruba 100 strojů. Podnik se řadí do první desítky nejlepších leteckých opravárenských firem v Evropě.  

Přečíst článek

Přestože Indie představuje nejvýznamnější referenci, firma funguje i na jiných trzích. Její radary slouží v bezmála třiceti zemích na čtyřech kontinentech. Eldis aktuálně realizuje zakázku na dodávku dvou kombinovaných a jednoho sekundárního radaru pro polské řízení letového provozu PANSA. Zde již instaluje radary nové generace a tento projekt v zemi NATO.

Norské letectvo

„Loni v prosinci jsme uspěli ve výběrovém řízení na dodávku primárního radaru s dosahem sto námořních mil pro norské letectvo, což nás velice těší. Náš přesný přibližovací radar nové generace finálně testujeme na letišti na základě podepsané zakázky pro německou armádu a teď jej dodáváme prostřednictvím exportní agentury CSG, společnosti Excalibur International, do další země NATO, konkrétně do Turecka. Zapomenout nemohu ani na projekt v Maroku, což je pro nás další významná reference v zemi pod dohledem Eurocontrolu a zároveň přibyla další země, kde již máme instalovaný radar,“ doplňuje Vogel.

Právě radary nové generace, které pardubický výrobce vyvinul, jsou nezbytnou podmínkou účasti v tendrech zemí pod dohledem organizace Eurocontrol. Díky tomu a díky referencím, jakou získala firma například v Polsku, se může hlásit do dalších tendrů. Dalším produktem, který má pro Eldis Pardubice velký potenciál, je 3D radar. Ten aktuálně v rámci rozsáhlého projektu firma dodává, rovněž prostřednictvím Excalibur International, do Indonésie. 

Americkou pobočku CSG povede bývalý důstojník US Army Paul Lemke

Americkou pobočku CSG povede bývalý důstojník US Army Paul Lemke

Zkušený manažer a bývalý důstojník US Army pomůže CSG v růstu na americkém trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme