Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elektromobily netáhnou. Jejich počet ve svém portfoliu zredukovala další autopůjčovna

Elektroauta netáhnou. Jejich počet ve svém portfoliu zredukovala další autopůjčovna
ČTK
 ČTK

Autopůjčovna Sixt SE snížila počet elektromobilů ve své flotile, protože zákazníci dávají přednost pronájmu vozů se spalovacím motorem. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na oznámení společnosti. Podobný krok učinila i konkurenční autopůjčovna Hertz Global Holdings.

Reklama

Autopůjčovna Sixt vlastní zhruba 170 tisíc vozů. Z tohoto počtu jich loni bylo téměř 10 tisíc elektrických. K aktuálnímu počtu elektromobilů ve vozovém parku se firma nevyjádřila.

Hertz i Sixt v posledních měsících uvedly, že se zbaví vozů Tesla, protože se ukázalo, že jejich údržba je nákladná a agresivní snižování cen Teslou podkopalo hodnotu těchto vozů při dalším prodeji. To je riziko pro portfolio autopůjčoven, pokud chtějí ojeté vozy v budoucnu prodat. Často se proto domluví s automobilkami, že tyto vozy koupí zpět, aby se ochránily před propadem zůstatkových hodnot vozů.

Firma Hertz v dubnu uvedla, že se chystá vyřadit ze svého vozového parku 10 tisíc elektromobilů, protože nižší sazby za jejich pronájem a vyšší náklady na jejich údržbu snížily ziskovost. Zůstatková hodnota, tedy hodnota auta, kterou má po určité době v provozu, pak u elektromobilů klesla rychleji než u podobných modelů se spalovacím motorem.

Nabíjení elektromobilu, foto je ilustrační

Seriál Elektromobilita: Přesedlal z „benzíňáku“ na elektromobil a šetří dvě třetiny nákladů

Mladý podnikatel Pavel (37) vyměnil klasické auto za elektromobil už před dvěma lety. V autě na baterky tak už najezdil tisíce kilometrů. A pochvaluje si, že v porovnání s klasickým „benzíňákem“ šetří na provozu až dvě třetiny nákladů. Co ho na vlastnictví elektromobilu zaskočilo? A zalitoval někdy svého rozhodnutí přesedlat na elektriku?

Přečíst článek

Reklama

Logo automobilky Tesla

Trh s elektromobily je v útlumu. Tesla plán rozšíření výroby v Německu stejně zachová

Americký výrobce elektromobilů Tesla nadále počítá s rozšíření své jediné evropské továrny v německém Grünheide, časový plán si ale ponechá otevřený. Na vině je především obtížná situace na trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk

Seriál Elektromobilita: Jak šel čas s elektromobily a co přinese jejich nejistá budoucnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme