Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elon Musk zničí Mezinárodní vesmírnou stanici. ISS v roce 2030 shoří

Elon Musk
ČTK / AP
Michal Nosek

SpaceX, firma miliardáře Elona Muska, získala od americké agentury NASA kontrakt v hodnotě 843 milionů dolarů na zničení Mezinárodní vesmírné stanice.

Reklama

SpaceX postaví kosmickou loď, která navede Mezinárodní vesmírnou stanici z oběžné dráhy a nechá ji shořet v zemské atmosféře poté, co bude laboratoř v roce 2030 vyřazena z provozu. Agentura Bloomberg zprávu citovala z tiskového prohlášení NASA.

FOTOGALERIE: Vesmírný projekt Elona Muska

SpaceX vyvine takzvanou „deorbitovou kosmickou loď“ a NASA ji po vývoji převezme a bude ji provozovat po celou dobu mise, uvedla agentura. „Rozhodnutí také podporuje plány NASA pro budoucí komerční destinace a umožňuje pokračovat ve využívání vesmíru v blízkosti Země,“ komentoval projekt Ken Bowersox z kosmické agentury.

Reklama

Hrozí pád na planetu

Úkolem SpaceX tak je připravit kosmickou loď US Deorbit Vehicle, tedy zařízení, které ISS v roce 2030 odtáhne z její současné orbity a následně zajistí, aby shořela atmosféře.

Projekt je velice komplikovaný. ISS totiž je největším lidmi vyrobený objekt, který kdy kolem Země obíhal. Váží více než 400 tisíc kilogramů a odborníci nepředpokládají, že shoří celá. Ve skutečnosti panují obavy, že některé její kusy by se mohly zřítit do obydlených oblastí. Jednou z hlavních priorit tak je toto riziko co možná nejvíce minimalizovat.

NASA očekává, že se i tato deorbitální kosmická loď po splnění svého úkolu rozpadne v atmosféře, tudíž jde o poměrně drahou „legraci“. NASA uvedla, že U.S. Deorbit Vehicle nebude založen na platformě Starship s tím, že více detailů zatím nezná.

SpaceX znovu testuje raketu Starship, cílem je dostat ji do kosmu a zpět

A teď vzhůru na Mars. Muskovi se podařilo vzlétnou a znovu přistát s lodí Starship

Společnost SpaceX dnes na čtvrtý pokus poprvé dokončila testovací let svého obřího dopravního systému Starship, s nímž chce v budoucnu létat na Měsíc nebo na Mars. Na rozdíl od třetího testu se její vesmírná loď nerozpadla při klesání atmosférou a přistála v Indickém oceánu, byť s poškozeným křídlem. Společnost miliardáře Elona Muska tak učinila významný krok na cestě k opakovaně použitelnému vesmírnému plavidlu.

Přečíst článek

Elon Musk

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Americký miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by ve svých firmách mohl zakázat používání produktů společnosti Apple. K zákazu by přikročil, pokud Apple do svých výrobků integruje nástroje umělé inteligence (AI) od společnosti OpenAI. Upozornila na to agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme