Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa zbrojí jako o život a Strnad bohatne

Evropa zbrojí jako o život a Strnad bohatne
Profimedia
 ČTK

Zbrojovka Excalibur Army holdingu Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada loni zvýšila tržby téměř o 40 procent na rekordních 18,7 miliardy korun. Hrubý zisk činil 4,5 miliardy korun a byl tak meziročně vyšší o 120 procent. Většinu tržeb firma získala v členských zemích NATO a také na Ukrajině, kam dodává vojenskou techniku. Uvedl to generální ředitel Excalibur Army Petr Kratochvíl.

Reklama

Válka na Ukrajině, kterou v únoru 2022 vojensky napadlo Rusko, podle vedení Excalibur Army výrazně zvýšila poptávku po zbraních a vojenské technice. Společnost Excalibur Army před časem získala kontrakt na modernizaci stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financovaly Spojené státy a Nizozemsko.

„Naše společnost má dva pilíře podnikání, a to obchod s vojenským materiálem, který získáváme na světovém trhu, a prodej vlastních produktů a s nimi souvisejících služeb. V obou pilířích jsme zaznamenali meziročně silný růst, který je daný nejen konfliktem na Ukrajině, ale i rostoucími investicemi do obrany ve státech NATO i jinde ve světě,“ uvedl Kratochvíl.

V roce 2023 byly pro Excalibur Army podle Kratochvíla klíčové tržby za zboží, které činily 14,9 miliardy korun. Tyto tržby firma vygenerovala zejména z prodeje zbraní a munice. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb za rok 2023 činily 3,803 miliardy korun a firma je získala díky prodeji vojenské techniky.

Společnost Excalibur Army loni dokončila několik významných zakázek. Zákazníkům předala vozidla Pandur II 8x8, houfnice DANA M2 a lehké protiletadlové komplety Viktor. Firma pokračovala v dodávkách modernizovaných tanků T-72, bojových vozidel pěchoty i dalších kategorií zbraní a munice. „Z bezpečnostních důvodů nemůžeme sdělovat detaily o našich zakázkách a zákaznících. Platí, že více než dvě třetiny tržeb jsme realizovali ve státech NATO, dalšími významnými teritorii jsou pro nás samozřejmě Ukrajina či Indonésie,“ uvedl obchodní ředitel firmy Jiří Doležel.

Reklama

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku zhruba 650 milionů korun do stavby další montážní haly a instalace nových technologií. Díky tomuto projektu vznikne 200 pracovních míst. Hala bude uvedena do zkušebního provozu na začátku roku 2025. „Zaměřena bude na montáž kolové techniky, a to zejména houfnic Dita, Dana, Caesar a Morana, dále na montáž vozidel Patriot, ženijní techniky a vyprošťovací techniky AM-50, AM-70, TREVA 30 a TRCV 30,“ stojí ve výroční zprávě za rok 2022.

Firmy holdingu CSG, který vlastní Michal Strnad, působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Nejznámějším členem holdingu je kopřivnická automobilka Tatra Trucks.

Tatra T-815

Strnad dodá armádě tatrovky v hodnotě až 13 miliard

Ministerstvo obrany plánuje uzavřít rámcovou dohodu na nákup těžkých nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

Strnadova CSG dá za divizi firmy Vista o 100 milionů dolarů víc

Cena dál stoupá. Strnadova CSG dá za divizi firmy Vista o 100 milionů dolarů víc

Společnost Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada se dohodla na dalším zvýšení částky, kterou by měla zaplatit za převzetí divize sportovního vybavení a zbraní Kinetic Group americké firmy Vista Outdoor, a to o 100 milionů dolarů, tedy zhruba 2,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Švédský pásový transportér BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds

Zářez pro Strnada. Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských transportérů

Kopřivnická společnost Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských pásových transportérů BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds. Informaci zveřejnil portál Informačního centra o NATO v Praze. Transportéry slouží v několika spojeneckých armádách, a to hlavně díky schopnostem operovat v extrémních podmínkách.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Michal Strnad, majitel CSG

Zbrojař Strnad: U části munice pro Ukrajinu chybí celé díly. Dodávky se kvůli tomu zdrží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme